Bij ABZ Diervoeding is alles mogelijk!
Al jarenlang zijn wij expert op het gebied van aanvullende voeders voor leghennen. Of het nu gaat om het bijmengen van een gedeelte eigen tarwe tot aan een compleet eigen rantsoen met een 3% maat mineraal kern. Wij kunnen alles op maat voor u maken en leveren. Een behoorlijk groot aandeel van onze klanten voert èèn of meerderde losse grondstoffen bij met goede resultaten.
Aan de hand van de productiedoelen en het beeld in de stal bepalen we samen met u hoe het optimale rantsoen er uit moet zien. Ook bieden wij de mogelijkheid tot regelmatige supersnelle NIR analyse van uw grondstoffen en zijn wij via ABZ Grondstoffen een betrouwbare partner op het gebied van inkoop van losse grondstoffen. Op deze manier kunnen we snel en doordacht sturen naar het hoogste rendement bij uw leghennen.
Aanvullend voer voor leghennen
Hoe werkt het?
Legpluimveemeel is relatief eenvoudig te maken. Met een eenvoudig maalsysteem en een goed doseer- en mengsysteem is vaak al een behoorlijk goed pluimveevoer te maken. De winst zit vooral in het uitsparen van transport- en overslagkosten. Immers alles wat u rechtstreeks aanvoert, hoeft niet via een fabriek of een overslag. Daar zit voor u als pluimveehouder de winst. Hoe groter het aandeel van de grondstof in het voer, hoe groter dus ook de kostenbesparing. Vandaar dat het gebruik van eigen maïs en tarwe de meest gebruikelijke is. Met deze twee heb je namelijk al 50% van het voer te pakken. Maïs is goed te malen met een wals of een schijvenmolen en in het geval van wat fijner voer kan een hamermolen ook volstaan. Tarwe kan heel gevoerd worden maar dat is bij onbehandelde hennen niet aan te raden. Vandaar dat deze in bijna in alle gevallen ook gemalen of gewalst wordt. Dit kan dan nog aangevuld worden met eventueel eigen kalksteen.
In de praktijk zien we dat de combinatie van maïs en tarwe en kalksteen aangevuld met een 40% procent kernvoer relatief het hoogste rendement biedt. Dit is omdat de investeringen ten opzichte van het te behalen rendement relatief laag liggen en de extra arbeid beperkt is. Voor een dergelijk installatie heeft u opslagsilo’s voor minimaal volle vrachten maïs en tarwe nodig en een silo voor kalksteen en één of meerdere silo’s voor de kern. Via de maalinstallatie kan het dan in kleine porties via de weger gemengd worden of als er meer capaciteit gewenst is via een menger. Overigens is het handig om een paar tussenbunkers te hebben voor gemalen maïs en tarwe om onder alle omstandigheden voer te kunnen maken.
Kleinere kernen
Het is mogelijk om naar kleinere kernen te gaan dan 40% door bijvoorbeeld ook eigen soja bij te gaan voeren en dan naar een kern van rond de 30% te gaan. Wilt u naar een nog kleinere kern dan zal er op het eigen bedrijf ook vet en/ of olie bijgevoegd moeten worden omdat anders te kern te vet wordt en niet meer de gewenste loopeigenschappen heeft. Deze stap vergt echter wel behoorlijke investeringen omdat er dan vettanks aangeschaft moeten worden. Veel van de gebruikelijke vet- en oliesoorten moeten in verwarmde tanks omdat ze anders stollen en niet meer verpompbaar zijn. Verder moet er in het geval van een heel kleine kern heel precies gewerkt kunnen worden omdat een kleine afwijking behoorlijke gevolgen kan hebben.
Minimaal kunnen we een 3% kern leveren. Dat zijn dan hoofdzakelijk de mineralen. In het geval van een kleine kern moet de voerkeuken dus uitgerust zijn met menger waar vet en olie op gedoseerd kunnen worden met de bijbehorende pompen en doorstoommeters. Er ontstaat dan wel een heel uitgebreide voerkeuken met een flink aantal grondstofsilo’s erbij voor naast maïs, tarwe, kalksteen en soja ook zonnebloem en/ of raap. Om een goed voer te maken is er ook een silo nodig voor een product om ruwe celstof in het voer te krijgen zoals bijvoorbeeld gerst of haverdoppen en èèn of meer verwarmde vettanks en een kernsilo.
Zelf mengen wat voor u?
Of uw bedrijf geschikt is voor zelf mengen hangt af van een groot aantal uiteenlopende punten. De belangrijkste factor ben u als pluimveehouder zelf. Er moet geen schrik zijn voor een portie techniek en regelapparatuur en er moet een bovengemiddelde belangstelling en kennis van en over voer zijn. Verder kan het zijn dat uw bedrijf door de ligging van de stallen minder geschikt is om efficiënt zelf te mengen. De pluimveespecialisten van ABZ kunnen u verder helpen om te kijken of er mogelijkheden zijn voor uw bedrijf en doorrekenen wat het investeringsplaatje is en het te verwachten rendement.
Ook bij de inkoop van losse grondstoffen kunnen we u zeer goed ter zijde staan met de marktkennis van het team van ABZ Grondstoffen:
ABZ Grondstoffen staat voor:
- Scherpe dag- en termijnprijzen
- Vrijblijvende marktinformatie
- Continue aanbod
- Levering waar en wanneer u wilt
Heeft u vragen over aanvullend voer?
U kunt altijd contact opnemen met onze legpluimveespecialisten. Zij helpen u graag.
Team legpluimvee >