De verplichting van een (doorloop) douche in de hygiënesluis van elk legpluimveebedrijf is opgeschoven. Het is nu zodanig omschreven dat per 1 juli 2019 schoon komen en schoon gaan (incl. in- en uitdouchen) de standaard is. Er zijn echter naar aanleiding van vragen uit de sector enige aanpassingen op gemaakt, en de regels worden nu als volgt:
- Op 1 juli 2019 heeft iedere IKB Ei-deelnemer een douche op het perceel. Douches in bijvoorbeeld het woonhuis tellen dus ook mee. Vanaf 1 juli 2028 is een doorloopdouche (ene kant in, andere kant uit) op het bedrijfsterrein verplicht.
- Heeft u op 1 juli 2019 nog geen doorloopdouche beschikbaar? Dan dient u het maximale te doen om kruisbesmetting tussen het schone en vuile gedeelte van de hygiënesluis te voorkomen.
- De pluimveehouder en erfbetreder kennen de situatie ter plaatste (en op dat moment) het beste. Daarom bepaalt het bedrijfsprotocol van het pluimveebedrijf wie doucht (geldig tot 1 juli 2028). Hierbij kan het hygiëneprotocol van IKB Ei gebruikt worden als de gouden standaard. Bij niet douchen geldt het bestaande verzwaarde omkleedprotocol, zoals omkleden, haarnetje en mondkapje.
Indien er geen doorloopdouche is en u wilt de kruisbesmetting tot een minimum beperken kunt u er voor zorgen dat bij het uitgaan van de douche er bijvoorbeeld bedrijfseigen slippers of wegwerp overschoenen beschikbaar zijn.
Als het bedrijfsprotocol niet aangeeft dat er gebruik gemaakt moet worden van de douche is het raadzaam om te zorgen dat er naast (wegwerp) overalls en laarzen ook bedrijfseigen kleding aanwezig is. Dit verkleint de kans dat personen die in de stal geweest zijn via bijvoorbeeld stof dat achter kan blijven in de kleding een eventuele besmetting mee naar buiten kan brengen.
Gezien de AI situatie in België adviseren we momenteel alle mogelijke maatregelen te nemen om insleep te voorkomen en stal bezoek door derden tot een minimum te beperken.
[bron: IKB ei]