‘Laten we bij de koeien kijken’. Dat is één van de eerste of misschien wel meest uitgesproken termen van mij tijdens een bezoek. Het kijken naar koeien kan fascinerend zijn, maar is daarnaast ook erg belangrijk. Koeien proberen ons veel te vertellen met het gedrag wat ze vertonen. De vraag is alleen of melkveehouders deze koesignalen altijd herkennen. Daarom wil ik de aankomende tijd met u spreekwoordelijk ‘koeien kijken’, iedere keer behandelen we een nieuw onderwerp.
Even voorstellen
Allereerst zal ik mijzelf even voorstellen. Ik ben Marijke Rijnsburger en ben 27 jaar oud. Ik heb samen met mijn ouders en vriend een melkveebedrijf met 70 melkkoeien in Zoeterwoude (Z-H). Dit ligt midden in het veenweidegebied. Grasrijke rantsoenen voeren in dit gebied de boventoon. Ik werk sinds 2017 in de buitendienst bij ABZ Diervoeding (regio West). Ik ben fervent koeien liefhebber en ben graag tussen de koeien te vinden.
Het eerste onderwerp wat ik in deze rubriek ga behandelen zijn de roostervloeren. Niks over stikstof, maar gewoon een praktische kijk vanuit de koe.
De vloer op
Inmiddels staan alle koeien op stal na het mooie najaar wat we hebben gehad. Als de winterrantsoenen gevoerd worden, zeven wij de mest van de koeien om de vertering van het rantsoen te beoordelen. Ik betrap mijzelf erop, tijdens het verzamelen van de mest, dat ik vaak erg voorzichtig over de roosters loop om maar niet te vallen. Het zou natuurlijk erg knullig zijn tegenover de boer als ik daar straks languit op de grond lig. Soms schiet een koe van de schrik weg en glijdt uit, een pijnlijk gezicht. Daarom in deze rubriek aandacht voor de roostervloer.
Goed beloopbare en schone roostervloeren zijn een voorwaarde voor de koeien om zich goed te kunnen verplaatsen door de stal. Koeien moeten makkelijk bij het voerhek kunnen komen om te vreten, maar ook makkelijk richting de melkstal of melkrobot kunnen lopen. Een gladde en natte vloer leidt tot minder actieve koeien. Op gladde roostervloeren met onvoldoende grip kunnen de koeien minder natuurlijk gedrag vertonen en zult u ook slechter tochtigheid kunnen waarnemen.
Koeien gaan als reactie hierop voorzichtiger lopen en passen hun manier van lopen aan op de gladde vloer, vooral de staplengte van koeien wordt korter. De ideale staplengte van een koe is 90 cm. Tochtige koeien kunnen in de koppel voor veel onrust zorgen, vooral verse koeien en vaarzen zijn dan risicodieren. Deze groep heeft extra grote kans op gewrichtsschade en klauwproblemen als ze worden besprongen.
Dat de vloer te glad is, kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste kunnen mestresten die achterblijven op de roosters na het schuiven zorgen voor glijpartijen. Als deze mestresten opdrogen en door urine weer vochtiger worden glijden koeien makkelijker uit. Ten tweede kan het profiel van de roosters door de tijd heen weggesleten zijn. Het is dan raadzaam de roosters te laten opruwen. Ook rubber is een goede aanvulling om de roostervloeren beter beloopbaar te houden.
Vochtige vloeren zorgen voor meer infectieuze klauwaandoeningen zoals mortellaro. Klauwen van koeien zijn gevoelig voor vocht. Hierdoor wordt de klauw zachter en week, er ontstaan eerder klauwproblemen. De huid in de tussenklauw spleet gaat eerder ontsteken door de combinatie van vocht en lichaamswarmte. Dit is het ideale milieu voor bacteriën die tussenklauwontsteking kunnen veroorzaken.
Probeer daarom de vloeren door middel van een mestrobot of roosterschuif droger te houden. Op een vochtige en vuile roostervloer verspreiden bacteriën zich sneller, waardoor de infectiedruk hoger wordt en de kans van besmetting richting andere dieren ook groter wordt.
Met vriendelijke groet,
Marijke Rijnsburger
Lees alle ‘Koeien kijken’ blog artikelen
Blijf op de hoogte van mijn blogs door uw e-mail achter te laten. Zo ziet u direct wanneer er een nieuwe blog te lezen is. Wilt u zich afmelden? Dit kan te allen tijden via de link in het automatisch gegenereerde e-mail bericht behorende bij mijn blog. Meer informatie over het privacy beleid van ABZ Diervoeding vindt u in onze disclaimer: klik hier
Op de hoogte blijven?
Meld je dan hieronder aan. Zodra er een nieuw bericht geplaatst wordt, krijg je automatisch een e-mailtje