De zomer staat voor de deur en de laatste jaren kunnen we in dit seizoen rekenen op warme dagen en hoge temperaturen. Voor ons mensen niet altijd even fijn als de temperatuur boven de 30 °C komt, maar koeien kunnen er ook al last van krijgen als de omgevingstemperatuur boven de 20°C komt en de luchtvochtigheid tussen de 60-80% is. De optimale omgevingstemperatuur voor melkkoeien ligt tussen de – 5°C en 18°C.
De combinatie van een hoge omgevingstemperatuur en hoge luchtvochtigheid kunnen ervoor zorgen dat een koe hittestress krijgt. Bij een naderende hittestress periode is het van groot belang om tijdig maatregelen te nemen door het controleren van de koesignalen. De melkgevende koe produceert enorm veel warmte en heeft daarom veel eerder hittestress dan u wellicht denkt.
Hittestress kunt u herkennen aan de volgende koesignalen:
- Een verhoogde ademhaling bij uw melkkoeien (> 60 x per minuut).
- Ademhaling met open mond en meer zweten.
- Uw koeien hebben de meest frisse verkoelde plek opgezocht. De lichaamstemperatuur van uw melkkoeien kan door hittestress stijgen naar 39°C en hoger.
- Een verlaagde herkauwactiviteit.
- Een verlaagde voeropname, wat weer leidt tot een verlaagde melkproductie (>10%).
- Minder tochtigheidswaarnemingen en een verlaagde afweer. Rondom een hittestress periode is de kans op (sub)klinische mastitisgevallen hoger.
Bekijk hier > onze flyer ‘Hittestress in droogstand‘ (pdf)
Water
Tijdens de hittestress periode is voldoende aanbod van schoon drinkwater erg belangrijk. Een koe heeft 3 tot 4 liter water nodig voor 1 kilogram melk. Een hoogproductieve koe drinkt per dag dus al gauw 150 tot 200 liter water. Droge koeien drinken wat minder, die hebben genoeg aan 25 tot 50 liter water per dag. Zorg dus altijd voor schone waterbakken en voldoende aanbod. Minimaal 10% van uw melkkoeien moeten tegelijk kunnen drinken. Ook moeten grote waterbakken minimaal 30 liter water per minuut kunnen geven.
(Voer)maatregelen
Als gevolg van een hittestress periode zien we vaak dat de conditie wat onder druk komt te staan en zelfs afneemt. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen door een hogere energie- en eiwitdichtheid van het rantsoen aan te bieden in combinatie met een buffer om pensverzuring te voorkomen. Het voeren van bestendig vet kan de energiedichtheid van het rantsoen snel verhogen. Vergeet ook de mineralen niet. Koeien die hittestress hebben liggen bijvoorbeeld sneller melk uit. Voer voldoende krijt en magnesium om dit te voorkomen. Houd het voer aan het voerhek fris en voer eventueel twee keer daags.
Siësta beweiding kan ook een uitkomst bieden om voldoende droge stof in de koe te krijgen. Andere stalmaatregelen zijn mechanische ventilatiesystemen, een geïsoleerd dak. Het vernevelen van uw koeien is ook een goed idee. Pas alleen wel op dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt in de stal, dat kan averechts werken op de ademhaling van uw melkkoeien.
De vergeten groep
Vergeet in de hittestress periode ook uw droge koeien niet (de koninginnen)!! Bij deze groep daalt de droge stofopname snel door hittestress, zeker omdat het kalf steeds meer in de weg gaat zitten. Het gevolg van hittestress bij droge koeien kan zijn dat er kalveren worden geboren met een lager geboortegewicht, verminderde opname van biestantistoffen en een verminderde immuniteit.
Met vriendelijke groet,
Marijke Rijnsburger
Mobiel: 06 5345 3629
E-mail: m.rijnsburger@abzdiervoeding.nl
Lees alle ‘Koeien kijken’ blog artikelen
Blijf op de hoogte van mijn blogs door uw e-mail achter te laten. Zo ziet u direct wanneer er een nieuwe blog te lezen is. Wilt u zich afmelden? Dit kan te allen tijden via de link in het automatisch gegenereerde e-mail bericht behorende bij mijn blog. Meer informatie over het privacy beleid van ABZ vindt u in onze disclaimer: klik hier
Op de hoogte blijven?
Meld je dan hieronder aan. Zodra er een nieuw bericht geplaatst wordt, krijg je automatisch een e-mailtje