
Nieuws



Verscherpte regels gebruik kunstmest
De meststoffenwetgeving wordt aangescherpt door het in werking treden van de nieuwe Explosieven Precursor Verordening (EU) 2019/1148. Deze Verordening is 1 februari 2021 in werking getreden en is ingesteld om te voorkomen dat kwaadwillende personen ongemerkt explosieven kunnen maken met deze stoffen. Een precursor, in dit geval een stikstofhoudende kunstmest met meer als 16% stikstof Lees het volledige artikel …

Fusie De Samenwerking en ABZ Diervoeding goedgekeurd

ABZ Diervoeding en De Samenwerking samen verder

Variatie in ruwvoerkwaliteit vraagt om juiste keuzes rantsoen schapen
In het ruwvoer zit veel meer variatie dan andere jaren. Dit vraagt extra aandacht om de juiste voeders op het juiste moment te voeren. Vooral de voorjaars- en zomerkuilen laten lage eiwitniveaus zien. Wat is nodig voor een goed bevruchtingsresultaat? De meeste schapen lopen op dit moment buiten en worden weinig tot niet bijgevoerd met Lees het volledige artikel …

Zorg voor voldoende cobalt voor schapen in de weide
Een cobalt tekort ligt op de loer wanneer schapen enkel geweid worden zonder aanvulling van krachtvoer. Een probleem wat makkelijk te verhelpen is. Wat doet cobalt in het schaap? In de pens wordt cobalamine gemaakt vanuit cobalt: dit is de voorloper van vitamine B12. Vitamine B12 is in de lever nodig om bloedsuiker (glucose) te Lees het volledige artikel …

Resultaten klanttevredenheidsonderzoek 2020
Jaarlijks houden wij een klanttevredenheidsonderzoek in één van de sectoren varkens, pluimvee of herkauwers. Onze afnemers worden op deze manier één keer per drie jaar gevraagd naar hun mening. In het afgelopen jaar waren onze rundvee-, geiten en schapenklanten aan de beurt om mee te doen. Niet alleen schriftelijk, maar ook digitaal is deze ingevuld Lees het volledige artikel …

Aandachtspunten rondom het aflammeren
De eerste lammeren zijn al weer geboren. Voor de meeste schapenhouders staat het lammerseizoen voor de deur. Daarom enkele tips van onze schapenspecialisten waar aan te denken: Neem alvast biest en melkvervangers op voorraad. Begin 4 weken voor het aflammeren met schapenbrok (48.500) bijvoeren bij de ooien. De eerste week 100 gram. Per week met Lees het volledige artikel …

Schapenbrok en lammerenbrok voortaan 4 mm
Alle schapen en lammerenbrokken leveren we vanaf januari 2021 met een diameter van 4 millimeter. Voorheen was dit 3 mm voor de startlammeren en 5 mm voor de oudere dieren. Voor melkgeiten en geitenlammeren produceerden we alles al op 4 millimeter. We hebben gezien dat ook schapenlammeren geen verschil in opname laten zien door de Lees het volledige artikel …

Schapen voeren in de winterperiode
De winterperiode is voor schapen een periode van rust. De meeste ooien zijn onder de ram of onder de ram geweest. Herfstgras past goed bij de voedingsbehoefte van het dier. Sterke schommelingen in energie- en eiwitaanbod zijn niet gewenst. Bij voldoende grasaanbod zal de ooi zijn voeropname aanpassen aan de behoefte. Doordat herfstgras veel eiwit Lees het volledige artikel …