Grondstoffen update april 2018
In Argentinië is door aanhoudende droogte de soja oogst dramatisch uitgepakt. De dreiging dat China 25% importheffing gaat heffen op USA sojabonen en maïs hangt als een donkere wolk boven de markt. Granenmarkten in Nederland lopen op door zeer moeizame logistiek in Duitsland en Frankrijk.
Valuta
De EUR/USD is redelijk stabiel tot licht stijgend rond de 1.24 EUR/USD.
Eiwitten
De oogst in Argentinië is dramatisch uitgepakt. Waar vorig jaar nog 57 miljoen ton werd geoogst, wordt de oogst nu geschat tussen de 37 en 39 miljoen ton. De Braziliaanse oogst is wel erg goed. Doordat China heeft uitgesproken dat ze een importheffing van 25 procent op USA sojabonen willen gaan heffen, – als de USA daadwerkelijk tal van importheffingen op Chinese producten instelt -, koopt China nu zeer veel sojabonen in Brazilië in. Deze goede oogst wordt dus in een enorm hoog tempo richting China geëxporteerd, waardoor Zuid-Amerikaans sojaschroot moeizaam beschikbaar is voor Europa en forse premies doet. De voorraden sojabonen in de USA blijven ruim maar de totale wereldvoorraden laten door de slechte Argentijnse oogst een duidelijke daling zien. Sojaschroot prijzen zijn na de forse prijsstijgingen in januari en februari redelijk stabiel gebleven, maar staan wel veel hoger dan begin van het jaar en lijken voorlopig niet terug te komen naar substantieel lagere niveaus. Raapschroot markt is op oude oogst t/m juli erg krap en duur. Meerdere Europese crushers zijn overgestapt van raap naar soja. Vanaf nieuwe oogst is de markt ruimer en liggen prijzen duidelijk lager. Zonnepitschroot is zowel op oogst 2017 als op oogst 2018 hoog geprijsd. Oekraïense Zonne HP is veel door China gekocht (belangrijke eiwitvervanger nu ze minder sojabonen uit de USA willen importeren). Ook Zonne MP en Zonne LP zijn krap en hoog geprijsd.
Granen
Tarwe- en gerstprijzen zijn de afgelopen tijd gestegen, waarbij gerst inmiddels duurder is op oude oogst dan tarwe. Gerst is dan ook vrij krap, mede door behoorlijke exporten naar buiten de EU. Tarwe rekent erg goed in mengvoer doordat het goedkoper is dan gerst en maïs en met dure eiwitgrondstoffen het hogere eiwitpercentage ten opzichte van gerst en maïs goed rekent. De Matif tarwe is maar heel beperkt gestegen, fysiek geleverd Nederland is de prijsstijging duidelijk groter door de nodige logistieke problemen. In Frankrijk staken de spoorwegen, waardoor het graantransport per trein naar de exporthavens stokt en zijn er problemen rondom de Seine. In Duitsland gaan op de Moezel de sluizen in onderhoud. Dus kan er minder worden gevaren en moet er meer per truck worden getransporteerd. Met ondertussen de nodige (internationale) feestdagen in aantocht, geeft dit de nodige uitdagingen in het organiseren van voldoende aanvoer. Exporten tarwe naar buiten de EU zijn dit jaar niet hoog, dus er is voldoende tarwe om de grote vraag vanuit mengvoer in te dekken en ook de wereldbalans tarwe blijft onverminderd ruim. Nieuwe oogst wintergranen staan er in de EU goed op, dus daar zijn vooralsnog geen zorgen.
De wereldbalans maïs wordt beduidend krapper. Argentinië oogst dit jaar vanwege droogte 33 miljoen ton in plaats van 41 miljoen ton vorig jaar en ook Brazilië verwacht een kleinere oogst komend najaar. De wereldvraag groeit, onder andere door een opbouwende ethanol industrie in China, waar maïs voor gebruikt wordt. Voor NW-Europa doen de prijzen voor APR-SEP een behoorlijke premie ten opzichte van nieuwe oogst vanaf oktober. Zowel Oekraïne als Zuid-Amerika zijn niet meer aan de markt tot en met sep. Voor NON-GMO zijn we vooral van EU maïs afhankelijk, voor GMO van USA maïs.
Bijproducten
Bietenpulpprijzen laten stabiele noteringen zien. Sojahullen blijven hoog genoteerd in prijs. De aanvoer van sojahullen blijft laag door de lage crush in Argentinië vanwege de slechte oogst. Anderzijds dalen de verbruiken, doordat een deel van de Nederlandse rundveehouders omschakelt naar VLOG voeders, waar geen GMO houdende sojahullen in mogen. Palmpitschilfers daalden aanvankelijk behoorlijk in prijs, maar lieten in week 15 een forse correctie zien. Dat was op het moment dat Nieuw-Zeeland een fors tonnage uit de markt kocht waardoor we weer nagenoeg gelijk staan aan het oude niveau. Tarwegries blijft vooralsnog aanhoudend krap en daardoor dus prijzig.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl