Grondstoffen update november 2018
Het waterpeil blijft vooral in het Rijngebied aanhoudend laag. Dit zorgt voor grote druk op de beschikbare logistieke capaciteit en oplopende vrachtkosten. De grondstofmarkten acteren stabiel.
Valuta
De EUR/USD staat behoorlijk onder druk en noteert nu rond de 1,125. Het laagste niveau in een jaar tijd. Dit werkt prijsverhogend voor de grondstoffen die in Dollars verhandeld worden.
Transport
Het waterpeil blijft aanhoudend laag tot zeer laag. Dit zorgt voor hoge scheepsvrachten en op sommige locaties kunnen in het geheel geen schepen geladen en of gelost worden. Dit zorgt voor veel vraag naar transport per vrachtauto of trein. Ondertussen draaien veel vrachtauto’s mee in de bietencampagne, waardoor de markt niets te ruim bemeten is. Ook de treinmarkt wordt inmiddels behoorlijk overvraagd. Daarnaast kent Nederland maar enkele locaties waar per trein agribulk grondstoffen kunnen worden aangevoerd.
Eiwitten
Sojaprijzen zijn redelijk ongewijzigd gebleven. USA voorraden zijn verder omhoog bijgesteld waardoor er een ruime balans ontstaat. Oorzaak hiervan is dat China er daadwerkelijk in slaagt geen USA sojabonen te importeren. Totaal verbruiken soja daalt in China. Ze rekenden jarenlang voor Europese begrippen met erg hoge percentages sojaschroot in varkensvoer. Deze worden nu teruggebracht. Onder andere zonnepitschroot, raapschroot en synthetische aminozuren dienen als vervanging. Toch zakt de markt op dit moment ook niet echt verder door, soja is relatief goedkoop ten opzichte van andere grondstoffen en rekent volop. Brazilië heeft al vroeg een groot areaal ingezaaid, de oogstverwachtingen voor de voorjaarsoogst zien er goed uit. Wat de uitkomst van de handelsoorlog de komende maanden ook is, er lijken voldoende sojabonen te zijn tot in ieder geval volgend jaar zomer. Blijft de handelsoorlog in stand, dan houden we een zeer ruim aanbod uit Noord-Amerika. Komen de USA en China wel tot een akkoord, dan gaat China minder Braziliaanse sojabonen importeren en is er een ruim aanbod sojaschroot uit Zuid-Amerika te verwachten. Het grootste gevaar voor hogere sojaprijzen lijkt te zitten in een verder afzwakkende EUR/USD. De raapschrootmarkt wordt geteisterd door aanhoudend laagwater en is aan de voorkant erg krap en duur. Crushers kampen met problemen om het zaad aangevoerd te krijgen en ook het transport vanaf de crushfabriek naar de eindverbruiker kent hoge kosten. Structureel is het aanbod dit jaar kleiner door een matige oogst en volgend jaar waarschijnlijk ook relatief klein door een beduidend kleiner areaal. We zien een continue groei in vooral Duitsland maar ook in Nederland van VLOG-voer. Dit zorgt voor een groeiende vraag naar raapschroot ten opzichte van (dure) NON-GMO soja. Verwachting is dus dat raapschroot relatief duur blijft ten opzichte van soja. Zonnepitschroot HP is de afgelopen maand verder in prijs opgelopen door Chinese vraag maar lijkt nu te stabiliseren.
Granen
De tarwemarkt kabbelt door zonder grote prijsschommelingen. Er zit weinig aanbod, maar ook weinig vraag. Het verbruik staat onder druk door een hoger maïsverbruik. De gerstmarkt voelt wat vaster aan met een redelijke premie boven tarwe. In Oekraïne is er een record maïsoogst, terwijl de maïsoogst in Europa juist verder naar beneden is bijgesteld. Doordat maïs relatief goedkoop is zijn de verbruiken hoog. De importcijfers van vooral Oekraïense maïs zijn veel groter dan eerdere jaren. Tot en met maart zit er behoorlijk aanbod met relatief lage stabiele prijzen, daarna ontstaat er een behoorlijke premie in de markt.
Bijproducten
Graanbijproducten zijn nog steeds erg duur, maar er is wel sprake van enige ontspanning. Prijzen komen iets naar beneden, niet zozeer door meer aanbod, maar wel door minder vraag. Ook sojahullen dalen wat in prijs door tegenvallende vraag. Meer VLOG-voer zorgt voor minder vraag naar GMO sojahullen. De bietenpulpmarkt blijft juist zeer vast en moeizaam met in de campagne al zeer hoge prijsniveaus. Logistiek is zeer moeizaam. Daarnaast valt de oogst erg tegen. Lichtpuntje is dat er voor de wintermaanden inmiddels citruspulp beschikbaar is. De prijzen van palmpitschilfers blijven onder druk staan door een ruim aanbod in Indonesië/Maleisië. Palmpitschilfers zijn relatief erg goedkoop. De verbruiken in Europa zijn dan ook hoog. In Nieuw-Zeeland zijn de verbruiken stabiel. Het grotere aanbod komt dan ook vooral naar Europa, wat zorgt voor ontspanning in de prijs.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl