Grondstoffen update juni 2017
Trump is veel negatief in het nieuws rondom Rusland en krijgt tot nog toe weinig gedaan, wat de dollar verzwakt. Eiwitten dalen in prijs en de invloed van de weermarkt is vooralsnog beperkt, waardoor wisselkoersen druk op de prijzen zetten.
Valuta
De EUR/USD is sinds januari aan een opmars bezig die de afgelopen weken nog versnelde. De Europese economie presteerde het eerste kwartaal van 2017 goed, beter dan de Amerikaanse. De Europees gezinde Macron is de nieuwe Franse president geworden en in Duitsland lijkt de kritische AfD geen voet aan de grond te krijgen. In de USA treedt juist vertraging van de groei op en hangen er aan Trump tal van problemen. De EUR/USD zit op het moment van schrijven rond de 1.12, de verwachting van de markt is dat deze de komende tijd richting de 1.15 gaat. Dit maakt de import goedkoper. In Brazilië speelt het corruptie schandaal rondom president Temer en vleesverwerker JBS op, wat de Braziliaanse real ten opzichte van de, toch al zwakkere, dollar verzwakt.
Eiwitten
Fundamenteel is er niet heel veel veranderd ten opzichte van een maand geleden. De Argentijnse soja oogst is inmiddels ook bijna gereed en de oogstramingen voor Zuid-Amerika zijn redelijk gelijk gebleven. De zwakkere Braziliaanse Real heeft de verkoopbereidheid vanuit Brazilië vergroot en zorgt voor een lichte druk op de prijzen van soja in dollars. De gunstige EUR/USD zet de prijs van soja in euro’s verder onder druk. China importeert dit jaar al weer fors meer soja. Vooralsnog is er voldoende soja, echter het is van belang dat Noord-Amerika komend najaar weer goede soja oogsten realiseert om de groeiende wereldvraag te kunnen invullen. De weermarkt kan komende maanden dus een rol gaan spelen, vooralsnog zijn het de wisselkoersen die de prijsfluctuaties bepalen. In navolging van de lagere soja prijzen komen de ook de prijzen van raapschroot en zonnepitschroot wat naar beneden, zij het in veel mindere mate.
Granen
Het areaal maïs in de USA is dit jaar behoorlijk wat kleiner, vanwege een groter soja areaal. Aan de andere kant worden er wel grotere maïsoogsten in Brazilië verwacht. Bij gemiddelde oogsten wereldwijd worden de wereldvoorraden maïs in 2017/2018 beduidend kleiner. Het is dus van belang dat er goede oogsten komen, de weermarkt gaat hier komende tijd een rol in spelen. Vooralsnog staan de prijzen licht onder druk vanwege de gunstige EUR/USD. Tarwe en gerst zijn in Noord-West Europa oude oogst krap beschikbaar en behoorlijk vast in prijs. Nieuwe oogst tarwe staat lager geprijsd, de oogstvooruitzichten zijn vrij goed, al is het wat aan de droge kant en wereldwijd blijven de voorraden onverminderd ruim.
Bijproducten
Pulp blijft stabiel hoog geprijsd. Sojahullen zijn vanaf juni ruimer beschikbaar en wat lager in prijs. Palmpitschilfers hebben na een aanvankelijk stevige prijsdaling nu toch een lichte prijscorrectie naar boven laten zien. Verkoopbereidheid vanuit de origine is beperkt, echter aanbod blijft na de zomer ruim voldoende, dus de verwachting is blijvend lage palmprijzen.
Oliën
Na aanvankelijk stevige prijsdalingen, zijn plantaardige oliën afgelopen tijd toch wat duurder geworden, onder meer vanwege verwachte regelgeving omtrent biodiesel van Trump. Het aanbod palmolie is na de zomer ruim te noemen, dus relatief lage olieprijzen liggen in de lijn der verwachting.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl