Grondstoffen update december 2019
De sojaprijzen lopen op door het akkoord USA – China, de droogte in Argentinië en door betalingsproblemen bij een Argentijnse crusher. Ook raapschroot is behoorlijk duurder geworden door krappe voorraden. Rundvee bijproducten zijn erg vast gestemd.
Valuta
De EUR/USD is vrij stabiel rond de 1,11.
Eiwitten
Sojaschroot stond aanvankelijk tot begin december weer onder druk. Vooral vanwege goede inzaai omstandigheden in Brazilië. China en de USA hebben echter een ‘fase 1 deal’ gesloten, waarbij China aangeeft duidelijk meer agro bulk in de USA te gaan kopen. Dit zorgt voor een behoorlijk oplopende Chicago. In Argentinië is een grote crusher, Vicentin, stilgevallen vanwege betalingsproblemen. Daarnaast is het ook te droog voor de nieuwe oogst die daar nu net de grond is ingegaan. De raapschrootmarkt is erg vast te noemen. De prijzen zijn behoorlijk opgelopen. De balansen zijn krap. Zonnepitschroot is prijshoudend. Er komt voldoende aanbod uit Rusland, vanwege hele goede oogsten. Het aanbod uit Oekraïne is echter duidelijk kleiner, omdat veel Oekraïense zonnepitschroot naar China gaat. Ook is er veel onzekerheid over het aanbod uit Argentinië, omdat Vicentin ook één van de grote zonnepitten crushers in Argentinië is. Daarnaast begint zonnepitschroot weer beter te rekenen, niet omdat het goedkoper is geworden, wel vanwege de forse prijsstijging op vooral raapschroot.
Granen
Tarweprijzen blijven heel stabiel. Het aanbod uit Frankrijk valt op dit moment tegen. Boeren zijn niet geneigd tot verkopen. Exporten naar buiten de EU lopen goed. De hele treinlogistiek ligt plat in Frankrijk vanwege stakingen. Anderzijds is de vraag ook niet groot, omdat gerst en maïs beter rekenen. Gerstprijzen staan onder druk en liggen inmiddels fors onder tarwe. Het aanbod lijkt voldoende te zijn. Inzaai van wintergranen was afgelopen tijd problematisch vanwege de vele neerslag. In vooral Engeland en in mindere mate Frankrijk. Dit heeft de arealen toch wat onder druk gezet. De vraag is of ze hiervoor in de plaats zomertarwe of gerst gaan zaaien of andere gewassen.
Maïsprijzen waren ook heel stabiel, met het sluiten van de ‘fase 1’deal zien we de maïsprijzen echter oplopen. De markt prijst de verwachting in dat China ook maïs gaat kopen in de USA. Daarnaast zien we in Brazilië een groeiende vraag naar maïs voor bio ethanol. Dit betekent minder beschikbaar voor export. Wel wordt ook in 2020 weer een record maïsoogst in Brazilië verwacht vanwege verder groeiende arealen. Oekraïne kent hele goede maïsexporten naar Aziatische bestemmingen, waardoor prijzen vanuit de Zwarte Zee behoorlijk ondersteund zijn
[klik op de afbeelding voor een vergroting]
Bijproducten
Zowel sojahullen als palmpitschilfers zijn stevig doorgestegen in prijs en zijn relatief erg duur geworden. Bij bietenpulp is de campagne grotendeels klaar. Dagprijzen lopen stevig op richting de na-campagne prijzen. Ook de na-campagne prijzen op zich lopen op. Fabrieken geven aan heel weinig meer te hebben om te verkopen en er moet op de na-campagne nog wel het nodige worden verkocht. Maïsgluten zijn behoorlijk duurder geworden vanwege krappe beschikbaarheid. Ook de tarwegriesmarkt voelt vrij vast aan. Druk van kerstvermaling is weg. De vraag is goed, omdat tarwegries goed rekent tegen de andere dure bijproducten.
De palmolie markt is ontploft en laat zeer forse prijsstijgingen zien. De vraag groeit heel hard vanwege hogere biodiesel mandaten in vooral Aziatische landen. De productie houdt hiermee geen gelijke tred. In het kielzog hiervan wordt ook soja olie en andere plantaardige oliën behoorlijk duurder.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >