Grondstoffen update juli 2019
Oogst wintergerst is grotendeels binnen met goede opbrengsten en ook de wintertarwe ziet er goed uit. Gewasstand maïs en sojabonen in de USA is slecht door zeer slechte inzaai omstandigheden.
Valuta
EUR/USD noteert rond de 1.12 en blijft daarmee stabiel in de range 1.11-1.14 handelen.
Eiwitten
Sojaschroot is afgelopen maand weer wat in prijs gedaald maar nog steeds duurder dan op het dieptepunt half mei. De oogstverwachtingen in de USA zien er niet goed uit door het zeer natte voorjaar. Zowel het areaal als de verwachting van opbrengst per hectare staan onder druk. De huidige voorraden in de USA zijn nog zeer ruim. Dit komt door de goede oogst afgelopen najaar en de tegenvallende vraag vanuit China (varkenspest en handelsoorlog). Met de huidige oogstramingen lopen de voorraden in het seizoen 2019/2020 wel behoorlijk terug. De kans is echter zeer reëel dat oogstverwachtingen komende tijd verder naar beneden worden bijgesteld met mogelijk stevige reactie op de beurzen.
Zonnebloemzaadschroot HP is zeer krap beschikbaar en prijzen blijven oplopen. China heeft nagenoeg alle oude oogst vanuit Oekraïne opgekocht. Wel is zonnebloemzaadschroot inmiddels erg duur ten opzichte van raapzaadschroot en sojaschroot, wat zorgt voor minder vraag. Raapzaadschroot is aan de voorkant ruim voldoende beschikbaar met prijzen die wat onder druk staan. Er komt behoorlijk wat import raapzaad binnen in de EU. De oogst in de EU zelf is klein te noemen, onder andere door een fors kleiner areaal. Dit weerspiegelt zich in forse premies voor de wintermaanden.
Granen
De tarwe en gerst oogst in de buurlanden Frankrijk en Duitsland is goed te noemen. In Oost-Duitsland is wat droogteschade maar oogst is veel beter dan vorig jaar. Dit heeft afgelopen tijd geresulteerd in prijsdruk. Inmiddels liggen tarweprijzen behoorlijk onder mais en ligt gerst daar weer een stuk onder. Hierdoor neemt de vraag wel fors toe, wat een bodem legt in de markt. Tarwe oogst in Rusland wordt minder goed dan eerst verwacht. Hier heeft de zomertarwe behoorlijke droogteschade opgelopen.
Maïs staat er in de USA slecht op. Het is veel te laat ingezaaid, markt houdt rekening met verdere bijstelling naar beneden van de verwachte oogst. Dit zorgt voor een stevige bodem onder de Chicago maïs notering en mogelijk een explosieve weermarkt komende tijd. In Europa liggen de maïsprijzen hierdoor behoorlijk boven tarwe en gerst, wat de vraag drukt. Daarnaast staat in de Oekraïne de maïs er wel erg goed op en verwacht men inmiddels een oogst vergelijkbaar met de record oogst van vorig jaar. Oekraïne is Europa’s belangrijkste maïsleverancier en met vervanging van maïs door tarwe en gerst daalt de importbehoefte van maïs behoorlijk. Dit kan zorgen voor een wat minder vaste maïs markt hier in Nederland.
Bijproducten
Suikerbietenpulp hoog suiker is op oude oogst stabiel geprijsd. Op nieuwe oogst lopen de prijzen op. Afgelopen tijd is er toch wat vraag losgekomen en het aanbod is niet ruim door een behoorlijk kleiner areaal. 6 mm laagsuiker pulp is zeer krap beschikbaar en laat zowel op oude als op nieuwe oogst hoge en stijgende prijzen zien. Sojahullenmarkt is vrij vast gestemd met nog steeds wat omhoog neigende prijzen. Palmpitschilfers zijn vrij stabiel geprijsd en niet heel goedkoop te noemen. Tarwegriesmarkt is met de tarwemarkt in absolute zin wel wat mee gedaald richting nieuwe oogst. Voelt echter wel redelijk vast aan want het aanbod is niet ruim. In relatieve zin ten opzichte van tarwe neigt het eerder omhoog.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >