Grondstoffen update november 2016
Krappe Europese balansen en logistieke problemen drijven graan prijzen langzaamaan omhoog. Eiwitprijzen vertonen enigszins een stabilisatie. De Euro wordt weer sterker met het stijgen van de Amerikaanse presidentskandidaat Trump in de peilingen. Potentieel verwachten analisten met hem als president een verzwakking van de Amerikaanse economie. Ruwe olie daalt weer tot ruim onder de $50 per vat. Concessies gedaan bij afspraken over productiebeperking lijken niet te worden geconcretiseerd.
Eiwitten
Afgelopen weken zagen we oplopende prijzen van sojabonen vanwege aanhoudend grote wereldvraag en daardoor vanuit de USA grote exportcijfers. Ook fondsen stappen weer meer in agrarische commodity’s, wat extra prijsstijging op de beurzen met zich meebrengt. Doordat de Noord-Amerikaanse opbrengstcijfers keer op keer verhoogd worden en het weer met betrekking tot de inzaai van soja in Zuid-Amerika gunstig is komt de markt weer iets naar beneden. Het sojaschroot is nog redelijk stabiel gebleven in prijs. Dit komt voornamelijk doordat de sojaolie goed betaald wordt onder invloed van dure palm- en ruwe olie. De iets dalende olieprijzen worden opgevangen door de sterkere Euro.
De balans voor zonnebloemzaadschroot ziet er goed uit. Dit is dan ook een relatief goedkoop eiwit. De prijzen bewegen wel iets met de sojamarkt mee, maar het verloop is wel vlakker. Raapschroot was lange tijd aan de voorkant goedkoop vanwege de goede crush omwille van de dure raapolie. Deze druk droogt de laatste dagen op. Waardoor het raapschroot iets minder interessant wordt. Dit zal ook moeten. De oogst was niet heel goed waardoor de balans op dit moment nog altijd een te krappe situatie toont.
Granen
De tarwe markt wordt meer en meer gekenmerkt door een krappe Europese balans. De eerste maanden van het nieuwe seizoen heeft Europa nog behoorlijk geëxporteerd en tezamen met de veel kleinere oogsten zorgt dat voor een potentieel krappe eindvoorraad. Daarnaast drijven de zeer beperkte verkoopbereidheid bij akkerbouwers en logistieke problemen vanwege laag water de prijzen verder omhoog. De wereldwijde voorraden met name gelegen in Rusland en de USA zijn echter wel ruim. Dit kan een plafond zijn voor verdere prijsstijgingen. Mede omdat Europese tarwe duur geprijsd is in de wereldmarkt. De goede oogsten wereldwijd zijn de afgelopen tijd al behoorlijk ingecalculeerd. De markt beweegt meer en meer naar een vraag gestuurde markt. Gerst prijzen blijven wat achter in de stijging. De spread tussen tarwe en gerst wordt groter, onder andere door een minimale export van gerst. China importeert in tegenstelling tot het vorige seizoen helemaal geen Europese gerst.
De maïsmarkt kampt aan de voorkant met beperkt fysiek aanbod. Vanuit Oekraïne komt nog steeds geen maïs binnen. Maïs vanuit de Nederijn en Donau regio heeft te kampen met laag water. Daarnaast is op Chicago de maïs in prijs gestegen vanwege grote exporten vanuit de USA. Potentieel zijn de wereld voorraden ruim (met name in het Zwarte Zee gebied en de USA) en kan dit komende tijd ook weer wat druk gaan zetten op de maïsprijzen. Een sterke Euro is hiervoor wel noodzakelijk.
Bijproducten
Sojahullen hebben de aanvankelijke prijsstijging niet vast kunnen houden. Het aanbod blijft vooralsnog ruim voldoende. De prijs van palmpitschilfers zijn iets door gestegen. De dagprijzen van bietenpulp waren in eerste instantie fors gedaald met het begin van de campagne. Daarna is al snel de weg omhoog weer gevonden. Tegenvallende opbrengsten, productieproblemen in fabrieken en laagwater zijn hier debet aan. Suikerarme pulp laat eveneens een stevig prijsniveau zien. Citruspulp is momenteel niet meer beschikbaar daar er een import verwacht wordt. Bij tarwegries zijn de drukpartijen aan de voorkant opgeruimd waardoor de markt een vlak prijsniveau laat zien.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl