Grondstoffen update oktober 2018
De handel in grondstoffen is erg rustig geworden. De grote maïs- en sojaoogsten in de USA vormen tegenwicht tegen de slechte tarwe-, gerst- en koolzaadoogsten in Europa.
Valuta
De EUR/ USD was de afgelopen maand redelijk stabiel. Ze staat op het moment van schrijven rond de 1.155. Deze waarde geldt met een koers erboven als bodem en met een koers eronder als plafond.
Transport
Door aanhoudende droogte in Noordwest-Europa blijft het waterpeil in de rivieren zeer laag. Hierdoor wordt er inmiddels al weer maanden met forse laagwater toeslagen gerekend. Trucks kunnen de beperktere scheepvaart maar deels opvangen. Omdat de crisis voorbij is, is de vraag naar transport hoog. Met verhoogde CAO’s voor chauffeurs en duurdere diesel nemen transportkosten behoorlijk toe.
Eiwitten
Sojaprijzen zijn de afgelopen maand stabiel gebleven. De markt is redelijk ongewijzigd met grote oogsten in de USA en doordat China geen USA sojabonen importeert, ook zeer grote voorraden. Voorraden in Zuid-Amerika zijn daarentegen deze winter krap, doordat China zeer veel Zuid-Amerikaanse sojabonen importeert. Raapschrootprijzen blijven vrij stevig door de matige koolzaadoogst afgelopen jaar en het aanhoudende lage water. Het areaal koolzaad krimpt behoorlijk in Duitsland en Frankrijk. Door nieuwe regelgeving mogen bepaalde gewasbeschermingsmiddelen niet meer worden ingezet en kampt de teelt met hogere ziektedruk. Al meerdere jaren vallen opbrengsten tegen en worden granen relatief interessanter om te telen. Daarnaast was het afgelopen weken veel te droog om te zaaien. Dit betekent komende zomer hoogstwaarschijnlijk een kleinere oogst. Zonnepitschroot HP loopt op in prijs. De oogsten in Oekraïne zijn erg goed, maar China importeert fors meer zonnepitschroot ter vervanging van USA sojabonen. Ook zonnepitschroot LP is erg vast gestemd met oplopende prijzen.
Granen
De prijzen van tarwe en gerst staan nagenoeg op hetzelfde niveau als een maand geleden. Enerzijds is er sprake van slechte oogsten en dus krappe balansen, anderzijds staat het verbruik in veevoer onder druk door goedkope maïs en is ook de export naar buiten de EU vooralsnog beperkt. De markt kabbelt wat voort. Wel op stevige prijzen ten opzichte van afgelopen jaren.
Bij maïs zijn we in de nieuwe oogst beland met de behoorlijk lagere nieuwe oogstprijzen. Deze liggen fors onder tarwe. In de USA en de Oekraïne wordt een recordoogst van het land gehaald. Op Chicago lopen afgelopen weken de prijzen toch wat op door grote exporten, vanwege grote wereldvraag. In de Oekraïne lopen de premies juist terug. Oekraïne is agressief in de exportmarkt. Dit zorgt er voor dat de prijzen in Europa relatief laag zijn. Europa importeert dan ook grote volumes maïs. Het rekent erg goed in mengvoer. Niet uitgesloten is dat deze grote vraag op termijn een prijsstijging uit lokt, prijzen lijken op een bodemniveau te zitten.
Bijproducten
Graan bijproducten blijven zeer moeizaam beschikbaar en prijzen zijn afgelopen maand nog weer verder opgelopen. Molens draaien maar op beperkte capaciteit door aanhoudend tegenvallende bloemexport, dus de beschikbaarheid lijkt vooralsnog niet ruimer te worden. Ook de bietenpulp markt is vast en moeizaam. Suikerfabrieken zijn later begonnen waardoor de overgang van oude naar nieuwe oogst plotseling nog erg krap is geworden. Vooral 6 mm suikerarme pulp is tot eind oktober een uitdaging. Sojahullen noteren al twee maanden stabiel op hoge niveaus. De prijzen van palmpitschilfers staan wat onder druk door wegblijvende wereldvraag.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl