Grondstoffen update november 2019
De graanprijzen bewegen nauwelijks. De sojaprijzen gaan op dit moment wel wat omhoog door krap aanbod vanuit Zuid-Amerika. Rundvee bijproducten worden duurder.
Valuta
De EUR/USD is vrij stabiel rond de 1,10 – 1,11.
Eiwitten
In de tweede helft van oktober stonden sojaschrootprijzen wat onder druk. Dit kwam vooral door een erg vaste soja olie markt. De laatste week zien we echter weer een duidelijk vastere sojaschroot markt. Zuid-Amerika is nagenoeg niet aan de markt. Vooral Brazilië heeft gedurende de zomer grote volumes sojabonen naar China geëxporteerd en heeft nu tot nieuwe oogst in april zeer weinig te exporteren. USA had wel hele ruime voorraden vanuit de vorige oogst en ook vanwege lage export naar China, maar kent nu een veel kleinere oogst. De vraag naar USA sojabonen is op dit moment goed vanwege het gebrek aan aanbod vanuit Zuid-Amerika. De omstandigheden in Brazilië voor de nieuwe oogst zijn goed te noemen.
De raapschrootmarkt ziet er in de tweede helft van het seizoen erg krap uit. Door goede raapolieprijzen is er veel raapzaad gecrusht afgelopen maanden. Dit ondanks een slechte oogst deze zomer. Hierdoor is raapschroot vooral ten opzichte van zonnepitschroot redelijk scherp geprijsd waardoor de verbruiken hoog zijn. Wel wordt er ook veel raapzaad geïmporteerd om het tekort op te vangen. Ondanks deze hoge importen, zal vanaf begin volgend jaar de crush waarschijnlijk lager worden vanwege het krappe aanbod. Dit weerspiegelt zich ook in behoorlijk hogere prijzen voor volgend jaar. Zonnepitschroot is stabiel duur. Oekraïense zonnepitschroot is veel door China gekocht en komt maar heel beperkt naar Nederland toe.
Granen
Tarweprijzen zijn heel vlak afgelopen maand. Exporten vanuit de EU richting Noord-Afrika zijn hoog. Op het zuidelijk halfrond, Argentinië en Australië vallen de tarweoogsten tegen. In Rusland en de EU zijn ze wel verder omhoog gezet. Tarwe is relatief duur ten opzichte van maïs en gerst wat de verbruiken in mengvoer beperkt. Daarnaast zijn de oogsten ook goed en is een hoge export dus ook nodig.
Er zijn wel wat zorgen over wintertarwe 2020. In Engeland regent het heel veel en is veel wintertarwe nog niet ingezaaid. Ook in Frankrijk regent het veel, waardoor nog niet alle wintertarwe is ingezaaid en ook nog niet alle maïs is geoogst.
Gerstprijzen tenderen licht naar beneden. Exporten zijn bij gerst niet heel hoog en met de goede oogsten van afgelopen zomer is een hoog verbruik in mengvoer nodig. Dit zorgt ervoor dat het prijsverschil tussen tarwe en gerst oploopt.
Maïsprijzen op Chicago staan onder druk. Enerzijds zijn de oogsten in de USA niet top, anderzijds liggen de exporten vanuit de USA ook op een behoorlijk laag niveau wat zorgt dat de eindvoorraden in de USA ruim voldoende blijven. Fysieke prijzen in Nederland zijn heel stabiel. De daling op Chicago wordt gecompenseerd door hogere premies vanuit de Oekraïne. Oekraïne kent een erg hoge export vanaf het begin van de maïsoogst en dus is men daar absoluut niet genegen om te zakken met de maïsprijzen.
Bijproducten
Sojahullen en palmpitschilfers lopen weer op in prijs. Bij palmpitschilfers komt dit vooral door goede vraag wereldwijd, bij sojahullen eerder door een beperkt aanbod deze winter. Argentinië crusht in de zomer beduidend meer dan in de winter, ze oogsten in het voorjaar soja. Citruspulp aanbod droogt op en prijzen lopen behoorlijk op. Bietenpulpmarkt blijft vrij vast vanwege een tegenvallende oogst dit jaar. Het areaal in 2020 kan nog wel eens verder krimpen vanwege aanhoudend slechte suiker prijzen.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >