Grondstoffen update december 2018
Er zijn momenteel veel politieke spanningen in de wereld. De ruwe olie daalt verder en de prijzen voor graan en soja zijn stabiel. Zonnepitschroot en de meeste bijproducten dalen in prijs.
Valuta
De valuta is vrij stabiel, rond de 1,14 EUR/ USD.
Transport
Het waterpeil is begin december behoorlijk gestegen en de laagwater problematiek is redelijk over. Wel is er zo voor de kerst een grote vraag naar scheepsvracht. Schippers hebben door laagwater een goed jaar gehad en denken al vroeg aan kerstvakantie. Dit zorgt voor aanhoudend hoge vrachttarieven voor scheepvaart. Waarschijnlijk zal dit pas in januari ontspannen.
Eiwitten
De sojaprijzen zijn stabiel. Fundamenteel is de wereldbalans ruim door goede oogsten en tegenvallende Chinese vraag. De relatie tussen China en de USA zorgt voor aanhoudende onzekerheid in de markt en een ‘risicopremie’. In delen van Brazilië is het aan de droge kant en lopen de oogstverwachtingen iets terug, maar door het grote areaal (grootste ooit), wordt nog steeds een record oogst verwacht. De markt van zonnepitschroot Hipro is aan de voorkant niet al te ruim, maar staat vooral vanaf februari behoorlijk onder druk. Oekraïense en Russische oogsten waren erg goed en de Chinese vraag lijkt nu toch minder groot dan verwacht dus wordt er de komende tijd meer naar Europa verscheept. Dit geeft druk op de prijzen. In de raapschroot markt is de premie aan de voorkant eruit gelopen door meer water in de rivieren. Verderop blijft de markt stabiel. Het aanbod is dit jaar niet ruim en door een fors kleiner areaal lijkt ook het aanbod vanaf augustus nieuwe oogst fundamenteel niet ruim te worden. Raapschroot blijft dus relatief redelijk duur.
Granen
De laatste weken tendeert de tarwe markt toch wat naar boven. Vooral gedreven door internationale ontwikkelingen. Rusland is fors omhoog gegaan in prijzen om het hoge exporttempo af te remmen. Hierdoor trekt de export van de USA wat aan en gaan koersen zowel op Chicago als op de Matif toch wat omhoog, zonder dat Europese exporten echt hoger zijn. Die mogen ook niet echt hoger worden, vanwege de kleine tarwe oogsten afgelopen zomer. De fysieke markt gaat iets minder hard omhoog dan de matif. Devraag valt tegen vanwege goedkope maïs en er zit toch wel wat aanbod. Gerst beweegt mee met tarwe. De maïs markt is stabiel. Het gaat om grote importen, maar die lijken vooralsnog goed te kunnen worden ingevuld vanuit de record oogst uit Oekraïne.
Bijproducten
Tarwegluten en tarwegries zijn in eerste instantie nog wat verder gedaald, maar stabiliseren zich nu. Met licht oplopende tarweprijzen, is de prijsverhouding tarwe/ tarwegries weer redelijk normaal en lijkt verdere prijsdaling er niet in te zitten, omdat export van bloem blijft tegenvallen. Sojahullen blijven verder dalen in prijs. Argentinië crusht ondanks de dramatische voorjaarsoogst toch redelijk door deze winter, omdat ze veel USA sojabonen hebben geïmporteerd. De vraag valt tegen en deze combi zet druk op de prijzen. Bietenpulpprijzen voelen iets makkelijker doordat er meer water in de rivieren staat en andere bijproducten dalen in prijs, maar de prijsniveaus blijven erg hoog. Prijzen van palmpitschilfers zijn na een glijvlucht van ruim 50 euro/ ton nu gestabiliseerd. Relatief ten opzichte van andere vezelrijke grondstoffen zijn prijzen erg laag geworden en ook in absolute zin zijn palmpitschilfers niet duur meer. Het aanbod is ruim, maar op de huidige prijsniveaus komt er ook weer extra vraag los.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl