Grondstoffen update maart 2017
Soja oogsten in Zuid-Amerika zijn goed, met vooral grote opbrengsten in Brazilië, maar toenemende activiteiten van fondsen in agro commodities houden de prijzen in de benen. Granenmarkten blijven stabiel, evenals ruwe olie en EUR/USD.
Eiwitten
De soja oogsten in Zuid-Amerika dit voorjaar zijn goed en lijken nog wat groter als de afgelopen maanden ingeschat. Toch geeft dit maar weinig echte prijsdruk. De wereldvraag naar soja blijft groot, de Braziliaanse Real is sterker geworden ten opzichte van de dollar, waardoor Braziliaanse boeren minder genegen zijn om te verkopen en er stroomt weer geld van fondsen in agro commodities. Door een groeiende wereldeconomie laat ook zeevracht weer sinds lange tijd duidelijk stijgende prijzen zien. Fondsen zijn moeilijk te voorspellen, maar vanwege de goede voorjaarsoogsten in Zuid-Amerika en het verwachte grote areaal in Noord-Amerika dit jaar, is onze verwachting de komende maanden eerder dalend dan stijgend. Raapschroot is duurder geworden en de verwachting is dat raapschroot relatief duur zal zijn de komende maanden vanwege beperkt aanbod. Zonnepitschroot is ruim beschikbaar en stabiel geprijsd.
Granen
Zowel tarwe, gerst als maïs zijn stabiel, maar vast ondersteund. Bij tarwe speelt de krappe balans in NW-Europa tot de nieuwe oogst een duidelijke rol. Daarnaast is de Russische roebel behoorlijk in waarde gestegen, is daardoor de Russische tarwe in dollars duurder geworden en is Europese tarwe weer competitiever op de wereldmarkt. Anderzijds staan bijna alle seinen voor de nieuwe oogst op groen, met een groter areaal wintertarwe in zowel Europa als in het Zwarte Zee gebied, die ook nog eens goed de winter is doorgekomen met relatief weinig uitwintering. Gerst is zowel ten opzichte van tarwe en maïs, als ten opzichte van bijproducten als pulp en sojahullen, erg goedkoop te noemen en rekent maximaal in. Dit is ook een vaste bodem in de markt. Voor maïs zien we een vast gestemde wereldmarkt vanwege onder andere toenemend (verwacht) verbruik voor de ethanol. Europese maïs is voor de JUL-SEP termijn duur en schaars.
Bijproducten
Duitse pulp blijft duur. Nieuwe oogst is wel veel goedkoper door een groter areaal suikerbieten in Europa. Ook sojahullen blijven vast geprijsd door een vrij krap aanbod. Naast een niet al te grote crush in Argentinië, is een belangrijk gegeven dat de laatste 2 jaar er belangrijk meer vraag naar sojahullen is gekomen van buiten de EU, wat de beschikbaarheid voor de EU verslechtert. Palmpitschilfers lijken vooral vanaf juli ruim beschikbaar te worden vanwege een grote komende palmproductie, maar ook aan de voorkant staan prijzen onder druk.
Oliën
Gedurende de maand februari daalden de prijzen van vooral palmolie behoorlijk en in iets mindere mate soja olie vanwege de grote komende palmproductie. Afgelopen dagen was er een correctie omhoog, vanwege onduidelijkheid over plannen van Trump met betrekking tot biodiesel. De markt houdt er rekening mee dat de USA beduidend meer eigen soja olie voor de biodiesel en maïs voor de ethanol gaat gebruiken. Ook palmolie liet een prijsstijging zien, echter de druk van grote palmolie oogsten blijft zeker. Onze verwachting blijft toch dalende prijzen voor de oliën.
Prijsverwachting korte termijn
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl