Grondstoffen update maart 2018
In Argentinië was het ook afgelopen maand aanhoudend te droog en zijn de oogstverwachtingen soja verder naar beneden bijgesteld. Granenmarkten zijn stabiel tot licht stijgend.
Valuta
Na de forse stijging in januari stabiliseert de EUR/USD in februari. De range waarin de koers zich bevindt, ligt tussen de 1.225 en 1.25.
Eiwitten
Sojaschroot is in februari behoorlijk verder gestegen in prijs. De oogstverwachtingen in Argentinië zijn inmiddels bijgesteld naar circa 45 miljoen. Lagere schattingen doen echter ook al de ronde. Vorig jaar was de oogst nog 57 miljoen ton. Gedurende de periode oktober – februari is er veel te weinig regen gevallen (oorzaak: La Niña). Dit veroorzaakt een fors kleinere oogst. De oogstverwachtingen voor Brazilië zijn onverminderd goed. De USA heeft nog steeds ruime voorraden sojabonen. Vooralsnog reageert de markt met name op het vaste nieuws uit Argentinië. Het is de weerproblematiek die de markt regeert. Zowel de zonnebloem- als de raapschrootprijzen zijn behoorlijk gestegen. China koopt behoorlijk wat Oekraïense zonnepitschroot. Argentijnse zonnepitschroot wordt nagenoeg niet aangeboden, vanwege de voortdurende droogte. Wat voor beide situaties resulteert in een beperkt aanbod. Bij raapschroot zijn de crushmarges nog steeds matig vanwege te dure koolzaad enerzijds en lage raapolieprijzen anderzijds. Een aantal crushers stappen nu dan ook over van raap naar soja alwaar de crushmarges wel goed zijn. Hierdoor droogt het aanbod raapschroot op en stijgen de prijzen verder.
Granen
De laatste weken gaan de graanmarkten over de gehele linie wat omhoog. Maïs loopt op Chicago omhoog onder invloed van de sterke prijsstijging van soja. Het wordt voor de Amerikaanse boer namelijk interessanter om een groter areaal sojabonen en een kleiner areaal maïs te verbouwen. Argentinië verwacht door droogte ook kleinere maïsoogsten. De premie voor NON-GMO maïs stijgt. Oekraïense maïs lijkt de komende maanden voor de Nederlandse markt nagenoeg niet beschikbaar, omdat onder andere China behoorlijk wat Oekraïense maïs heeft gekocht. Wel lijkt er nog aanbod vanuit Duitsland, België en Frankrijk te komen. Dit is dan wel de enigste origine voor NON-GMO maïs. Gerst stijgt in prijs door een behoorlijke wereldvraag die nagenoeg alleen de EU kan invullen. De prijs ligt inmiddels nagenoeg op hetzelfde niveau als tarwe. Door de beweging in de maïs- en gerstmarkt, wordt ook tarwe wat duurder. Het rekent goed mede vanwege het eiwitpercentage dat in tarwe zit. Exporten van tarwe naar buiten de EU blijven erg laag. De voorraden tarwe zijn hierdoor ruim. Het tarweverbruik in mengvoer binnen de EU ligt op een hoog niveau door de gunstige prijsverhouding. Rusland heeft al zeer veel tarwe geëxporteerd en prijzen in Rusland gaan nu wat omhoog. Vorst en sneeuw zorgen voor de nodige logistieke uitdagingen.
Bijproducten
Bietenpulpprijzen zijn gestabiliseerd na de forse prijsstijgingen in januari. Sojahullen zijn weer verder opgelopen in prijs. Deze worden nagenoeg alleen vanuit Argentinië aangevoerd. De slechte oogst zorgt voor een veel kleiner aanbod en dus fors hogere prijzen. De tarwegriesmarkt is erg vast met hoge prijzen aan de voorkant. Doordat de tarwebloemexport naar buiten de EU erg laag is, wordt er minder tarwe door de molens vermalen en is het aanbod tarwegries lager. Veel consumptie zat kort gedekt, waardoor er aan de voorkant behoorlijk wat vraag is met sterk oplopende prijzen tot gevolg. Palmpitschilfers blijven voor de korte termijn vrij prijzig. Aanvoer is niet al te ruim vanwege Chinees nieuwjaar in februari met daardoor weinig verschepingen.
Advies & informatie:Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl