Grondstoffen update januari 2018
Ruwe olie stijgt behoorlijk door in prijs. Graanmarkten zijn heel stabiel, soja is gedaald op gunstigere weerberichten uit Zuid-Amerika.
Valuta
De Euro/US Dollar is inmiddels gestegen naar boven de 1.20. Verwachting is dat dit voorlopig wel ongeveer de bovenkant is.
Eiwitten
Soja is na een prijsstijging in november, in december weer behoorlijk in prijs gedaald. Vooral in Brazilië zijn de omstandigheden gunstiger en worden de oogstprognoses naar boven bijgesteld. In Argentinië is het wel aan de droge kant (La Niña), maar tot nog toe niet dusdanig droog dat het voor grote opbrengstschade zorgt. Bij raapschroot is de druk aan de voorkant weg en is de prijs opgetrokken naar de februari – april periode. Zowel de februari- april als de mei-juli blijven heel stabiel. De zonnepitschroot markt is afgelopen maand toch wat vaster geworden. De druk van de grote oogst 2016 in Oekraïne is weg. De oogst 2017 in Oekraïne is kleiner en China vraagt meer zonnepitschroot. Wel wordt er vanaf februari/maart 2018 weer behoorlijk aanbod vanuit Argentinië verwacht.
Granen
Logistiek waren de feestdagen een uitdaging. Dit ligt inmiddels achter ons. Tarwe laat op Chicago een prijsstijging zien onder invloed van strenge vorst in Noord-Amerika en vrees voor uitwintering. Matif laat echter geen enkele prijsstijging zien, vooral onder druk van grote Russische exporten. In het Zwarte Zee gebied is het buitengewoon zacht voor de tijd van het jaar en loopt de export volop door. Europese exporten tarwe blijven dus erg laag. Wel zijn de verbruiken van tarwe in mengvoer in Europa hoog. Gerstprijzen liggen inmiddels zeer dicht tegen de tarweprijzen aan. Een risico voor Oekraïne, Rusland is dat er door het zachte weer geen tot nauwelijks sneeuw ligt. Mocht het weer plotseling draaien en het hard gaan vriezen, dan kan bij ontbreken van een sneeuwdek er serieuze uitwintering ontstaan. De maïsmarkt is stabiel.
Bijproducten
Duitse suikerrijke pulp laat de afgelopen weken een behoorlijke prijsstijging zien. Duitse suikerfabrieken geven aan grote exporten naar buiten de EU te realiseren. Ook verbruiken in de EU liggen hoog door relatief dure sojahullen en palm. Suikerarme (Franse) pulp blijft veel stabieler in prijs en is inmiddels zeer competitief geprijsd ten opzichte van suikerrijke pulp. Tot nog toe is de grote oogst Russische pulp nog niet op de exportmarkt gekomen, deze pulp zou prijsdruk kunnen geven als vanaf het voorjaar de Russen toch wel pulp gaan exporteren. Sojahullen blijven stabiel duur tot en met mei, daarna komt er nieuwe oogst Argentijnse hullen beschikbaar en zijn ze goedkoper, maar nog steeds vrij stevig geprijsd. De prijzen van palmpitschilfers zijn gestabiliseerd. Vanwege low season productie en Chinees nieuwjaar in februari lijkt komende maanden de aanvoer niet al te groot te zijn. Na de zomer toe kan er wel eens druk op prijzen komen. De melkprijs in Nieuw-Zeeland is dalende en Fonterra, de grootste melkafnemer aldaar, lijkt strengere eisen aan het verbruik van palmpitschilfers te stellen. Dit zou een daling van de Nieuw-Zeelandse import kunnen bewerkstelligen en dus een ruimer aanbod voor Europa.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl