Grondstoffen update juni 2018
Tarwe en gerst hebben oplopende prijzen laten zien door groeiende wereldvraag en een verwachting van een kleinere Russische oogst. De sojamarkt ontspant na eerdere prijsstijgingen en daalt behoorlijk.
Valuta
Het stoppen van het opkoopprogramma door de Europese Centrale Bank eind 2018 en het naar verwachting niet verhogen van de rente tot zomer 2019, heeft de koers van de Euro onderuit doen glijden naar het steunniveau van 1.155.
Eiwitten
Na de eerdere forse prijsstijging van circa € 100 per ton, is deze maand de helft van deze stijging weer teniet gedaan. Dit is vooral het gevolg van fondsen. De grote prijsstijging werd aangezwengeld doordat fondsen veel soja kochten en een grote shortpositie draaiden naar een grote longpositie. Afgelopen weken is de longpositie vrijwel geheel vlak getrokken op sojabonen, al hebben ze nog wel een longpositie in sojameel. In de oogst van Zuid-Amerika zaten afgelopen maand geen echte verrassingen meer. De blik is nu dus op Noord-Amerika gericht. De start van de sojabonen is daar erg goed en het areaal is iets groter dan eerst ingeschat. Juli en augustus zijn cruciale maanden. Er moet dan genoeg vocht vallen voor een goede gewasontwikkeling. Het belang van een goede Noord-Amerikaanse oogst is groot om een niet te krappe balans te hebben deze winter na de slechte oogst in Argentinië. Deze winter lijkt het aanbod van Zuid-Amerikaans sojaschroot beperkt. Argentinië crusht nu behoorlijk en zal van de winter maar heel beperkt kunnen crushen vanwege de kleine oogst dit voorjaar. Brazilië exporteert record volumes sojabonen naar China (China laat de USA links liggen vanwege de handelsoorlog) en ondanks de record oogst in Brazilië hebben ze dus geen groter aanbod sojaschroot. We zien dus ook een premie op de wintermaanden. Zonnepitschroot blijft behoorlijk vast door de Chinese vraag. De raapschrootmarkt is met de sojaschroot behoorlijk mee gedaald in prijs. Op de oude oogst zat toch nog wat meer aanbod dan verwacht. De nieuwe oogstverwachtingen van koolzaad worden in Duitsland en Polen naar beneden bijgesteld. Dit zou dus kunnen resulteren in een wat minder ruime raapschroot balans nieuwe oogst.
Granen
Tarwe- en gerstoogsten lijken in Europa redelijk goed te zijn. Alhoewel iets minder dan vorig jaar. De oogst in Frankrijk en Spanje staat er heel goed op. In Polen en delen van Duitsland is de oogstverwachting toch wat minder vanwege eerst te natte en later te droge omstandigheden. De crux zit in Rusland. Zij oogstten in 2017 84 miljoen ton tarwe en realiseren hierdoor in 2017 – 2018 een record export van 40 – 41 miljoen ton. Voor komend jaar is de oogstverwachting naar beneden bijgesteld tot 68,5 miljoen ton door enerzijds een kleiner zomertarwe areaal en anderzijds ongunstig weer en dus een wat slechtere oogstverwachting. Dit betekent dat zij komend jaar beduidend minder kunnen exporteren en Europa waarschijnlijk weer meer tarwe naar Noord-Afrika gaat exporteren. Dit is vast nieuws, nieuwe oogst tarwe en gerst laten dus ook behoorlijk vaste prijzen zien afgelopen maand op een duidelijk hoger niveau dan vorig jaar.
Ook de maïsprijs blijft vrij vast door een krappere wereldbalans in 2018 – 2019. De wereldvraag groeit door. Het areaal in de USA is wat kleiner dan vorig jaar en in Brazilië staat de ‘Safrinha’ oogst er matig op vanwege droogte.
Bijproducten
Palmpitschilfers is na een tijd stabiel hoge prijzen, nu behoorlijk gedaald in prijs. De vraag vanuit China was niet zo groot als eerder verwacht. Sojahullen staan aan de voorkant onder druk. Er zijn twee zeeboten tegelijk binnen gekomen met deels onverkochte spullen en het verbruik bij consumptie valt tegen. Duitse bietenpulp oude oogst is wat naar beneden gekomen in prijs omdat er toch nog wat onverkocht aanbod zit en de mengvoerindustrie redelijk is gedekt. Nieuwe oogst prijzen (vanaf oktober) lopen juist iets op, doordat men minder aanbod verwacht. Suikerarme pulp loopt zowel op oude als op nieuwe oogst omhoog in prijs.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl