Grondstoffen update september 2019
Europese tarwe en gerst vindt zijn weg op de wereldmarkt na behoorlijke prijsdalingen gedurende de zomer. Dit zorgt ervoor dat prijzen niet verder dalen.
Valuta
De EUR/USD noteert rond de 1.10-1.11 en blijft dus redelijk stabiel.
Eiwitten
De sojamarkt was afgelopen maand heel stabiel. Enerzijds zijn de voorraden in de USA nog steeds heel ruim en is de Chinese vraag beduidend kleiner dan in eerdere jaren. Anderzijds is de oogst in de USA waarschijnlijk circa 20 procent kleiner dan vorig jaar. Vooral door een fors kleiner areaal. Daarnaast ook door een wat slechtere oogstprognose dan vorig jaar veroorzaakt door de zeer late inzaai. Dit zorgt dat de grote voorraden in de USA in komend oogstseizoen toch fors inkrimpen.
Raapzaadschroot markt is hard gedaald, vooral aan de voorkant. Dit is veroorzaakt door goede crushmarges vanwege dure raapzaadolie en een tegenvallende vraag naar schroot. Inmiddels is de vraag behoorlijk aangetrokken omdat raapzaadschroot relatief goedkoop is geworden tegenover met name zonnebloemzaadschroot. Dit heeft de laatste week weer voor stijgende prijzen gezorgd bij de raapzaadschroot. Oogst in Europa is slecht te noemen. Premies voor de wintermaanden zijn dan ook redelijk hoog. Wel zien we dat er veel raapzaad van buiten Europa wordt geïmporteerd.
Zonnepitschroot HP is stabiel geprijsd. Het is relatief erg duur ten opzichte van sojaschroot en raapzaadschroot. Daardoor gebeurt er niet veel. De oogsten in Oekraïne zijn goed te noemen. China heeft echter nogal wat Oekraïense zonnepitschroot geïmporteerd ter vervanging van Canadese raapzaad en Amerikaanse sojabonen. Hierdoor is de beschikbaarheid voor Europa duidelijk kleiner.
Granen
Tarwe- en gerstprijzen stabiliseren na een duidelijke prijsdaling in de maanden juli en augustus. Met de prijsdalingen van afgelopen tijd is Europa competitief op de wereldmarkt geworden en neemt de export dus behoorlijk toe. Deze hogere export is ook nodig vanwege de goede oogsten. Maïsprijzen staan nog wel steeds onder druk en vanaf de nieuwe oogst liggen ze inmiddels onder de tarwenoteringen. In het Zwarte Zee gebied (Oekraïne, Roemenië, Bulgarije) zien de maïsoogsten er goed uit en zit er aanboddruk. Granen zijn in zijn algemeenheid gunstig geprijsd ten opzichte van bijproducten. Dit zorgt voor extra vraag.
Bijproducten
De tarwegriesmarkt is erg krap. Er wordt heel weinig tarwebloem geëxporteerd. Hierdoor wordt er minder tarwe vermalen en is er dus minder tarwegries beschikbaar is. Dit zorgt voor relatief hoge prijzen ten opzichte van tarwe. Sojahullen zijn vrij beperkt beschikbaar. Saudi-Arabië heeft afgelopen maanden veel gekocht. Waardoor er, ondanks goede oogsten in Argentinië afgelopen voorjaar, voor Nederland geen ruime beschikbaarheid is op dit moment. De prijzen voor Duitse pulp zijn stabiel. Het is afwachten of er gedurende de campagne nog wat druk komt. Suikerarme pulp is op oude oogst uitverkocht en ook op nieuwe oogst behoorlijk vast gestemd met oplopende prijzen. Suikerarme pulp komt veel uit Frankrijk en daarnaast ook uit Oostenrijk en Nederland. Frankrijk kent een behoorlijke krimp van het areaal vanwege slechte suikerprijzen. In Oostenrijk krimpt het areaal en heeft de teelt daarnaast voor het tweede jaar op rij grote problemen met insectenvraat. In Nederland wordt inmiddels bijna alle pulp uitgeleverd als natte perspulp naar melkveehouders en wordt er bijna geen pulp meer gedroogd. Palmpitschilfers blijven vrij duur door vraag vanuit derde landen. Vooral China en Zuid-Korea importeren beduidend meer dan in voorgaande jaren.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >