Grondstoffen update augustus 2019
De maïsoogsten in de USA zien er beter uit dan eerder werd verwacht. Na een dramatische start waren de weersomstandigheden afgelopen maand goed te noemen. In Oekraïne wordt een record grote maïsoogst verwacht.
Valuta
De EUR/USD noteert rond de 1.11 en blijft daarmee stabiel in de range 1.11-1.14 bewegen.
Eiwitten
Sojaschrootprijzen staan licht onder druk. Het areaal in de USA is fors kleiner dan vorig jaar; bijna 20% minder. Door het zeer natte voorjaar kent de USA een groot areaal wat braak is blijven liggen. Daarnaast is er een grote switch gemaakt van soja naar maïs. Door de handelsoorlog die de USA voert en de varkenspest in China, is de export van sojabonen vanuit de USA hard teruggezakt. Hierdoor zijn de huidige voorraden in de USA zeer groot. Deze gaan wel krimpen komend seizoen door het kleinere areaal maar blijven in de huidige schattingen ruim.
De raapzaadschrootmarkt blijft onder druk staan, zonder grote prijsdalingen. Enerzijds zien we een kleine oogst in de EU, anderzijds is op de wereldmarkt veel raapzaad beschikbaar en wordt er veel geïmporteerd. Raapolie is duurder geworden, dit zorgt ervoor dat crushmarges goed zijn en er behoorlijk gecrusht wordt. Wat voldoende aanbod aan voorzijde genereerd.
Granen
Na alle negatieve berichten rondom maïs in de USA, is het laatste nieuws verrassend positief. Het areaal maïs in de USA is groot. Ondanks een groot percentage braakliggend grond. Dit komt door de grote switch van soja naar maïs. De oogstverwachtingen zijn verbeterd door goed weer in de afgelopen weken. Waardoor het gewas zich toch weer wat heeft hersteld. Voor onze Nederlandse markt is vooral de Oekraïense oogst van belang. Deze ziet er erg goed uit. Er wordt een nieuwe recordoogst verwacht. Dit nieuws heeft ervoor gezorgd dat de maïsprijzen op Chicago hard zijn gedaald. Fysieke prijzen in Nederland zijn vooral gedaald vanaf nieuwe oogst, binnenkomend vanaf half oktober. Vanaf dan is het grote prijsverschil tussen maïs en tarwe ook weer nagenoeg verdwenen. Oude oogst beschikbaarheid is niet ruim, dit blijft nog een behoorlijke premie doen.
Tarweprijzen zijn op de Matif behoorlijk gedaald. Fysiek dalen tarwe en gerstprijzen wel, maar veel minder dan op de beurzen. De verkoopbereidheid onder akkerbouwers is laag. Zij zien veel lagere prijzen dan vorig jaar en hebben het gevoel dat de markt op een dieptepunt zit en ze beter even hun spullen vast kunnen houden. De oogst van de wintergranen is inmiddels klaar. Concluderend zijn de oogsten in Noordwest-Europa over het algemeen goed. Behoudens delen van Duitsland en Polen die getroffen zijn door droogte. In Rusland valt de tarwe oogst toch wat tegen. Deze is inmiddels fors lager dan begin van dit jaar ingeschat is. Droogte heeft vooral in de zomertarwe schade aangericht. Fundamenteel ziet het granenaanbod er voor het komende seizoen ruim voldoende uit en is de ruimte voor hogere prijzen beperkt.
Bijproducten
De rundveebijproducten: palmpitschilfers, sojahullen en bietenpulp blijven stabiel geprijsd. Met de prijsdalingen in de granen zijn ze inmiddels relatief wel duur geworden. Palmpitschilfers voelt het meest vast. Dit komt doordat er behoorlijk vraag naar palmpitschilfers is vanuit “kleinere” landen buiten de EU. Vraag vanuit de EU is niet groot. Bij bietenpulp is er veel onzekerheid over de oogst. Gewasstanden begin augustus waren slecht door de hete droge juli maand. Inmiddels is er wel de nodige regen gevallen wat de oogsten alsnog zou kunnen verbeteren. Vooralsnog dalen prijzen niet het areaal is dan ook beduidend kleiner dan in 2018.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >