Grondstoffen update september 2017
Grote oogsten tarwe in Rusland, grote verwachte maïsoogst in Brazilië en een grote verwachte sojabonen oogst in de USA zetten de prijzen onder druk. De EUR/USD is gestegen naar circa 1,185 wat meehelpt de Europrijzen te laten dalen.
Valuta
EUR/USD blijft vast gestemd. Aan de ene kant rolt Trump van het ene probleem in het andere en vertraagt de groei van de Amerikaanse economie. Aan de andere kant presteert de Europese economie afgelopen maanden beduidend beter. In korte tijd is de EUR/USD wel fors gestegen, dus een correctie naar beneden is niet geheel onwaarschijnlijk.
Eiwitten
Het USDA rapport van half augustus stelde de oogstprognoses van soja naar boven toe bij, waar de markt een verlaging van de oogst prognose verwachtte. Dit heeft de sojamarkt op Chicago behoorlijk naar beneden gezet. Het wereldwijde aanbod soja lijkt voorlopig ruim voldoende om onder de meer de groeiende vraag vanuit China op te vangen. Wel is de verkoopbereidheid van sojaboeren in met name Zuid-Amerika op dit moment laag en zijn fysieke premies gestegen. Op het moment van schrijven, lijkt de soja markt zich te stabiliseren. Raapschroot en zonnepitschroot zijn voldoende beschikbaar en onder druk van de lagere sojaprijzen laten zij ook een vlakke tot dalende prijs zien.
Granen
De Matif maaltarwe notering heeft in augustus een stevige prijsdaling laten zien. Dit vooral onder invloed van een grote Russische oogst die ook nog eens fors groter is dan een maand geleden werd ingeschat. De USDA schat de Russische tarwe oogst nu op 77,5 miljoen ton, waarmee Rusland de grootste exporteur van tarwe in de wereld kan worden. Europa verkoopt maar zeer minimaal tarwe naar buiten Europa onder invloed van agressief verkoopbeleid van Rusland op de wereldmarkt. Fysieke prijzen voor voertarwe zijn wel gedaald, maar veel minder dan de matif. Fysieke premies zijn verder gestegen; boeren zijn niet genegen te verkopen tegen deze lage prijzen en rekenen er op dat verder in het seizoen Europa wel gaat exporteren en prijzen wat beter kunnen worden. De laatste week stabiliseren tarweprijzen internationaal.
Maïsprijzen dalen internationaal vanwege een ruim komend aanbod vanuit Brazilië, echter Europa heeft inmiddels een import heffing vastgesteld van € 5,16 per ton en de verwachting is dat deze binnenkort ongeveer verdubbelt naar minimaal € 10 per ton. Fysieke prijzen in Europa zijn dus heel stabiel.
Bijproducten
Het areaal suikerbieten in Noord-West Europa is behoorlijk gestegen en de oogstverwachtingen zijn naar boven bijgesteld. Dit betekent een groter aanbod suikerbieten. Prijzen nieuwe oogst pulp bevinden zich dus ook veel lager in prijs dan oude oogst en staan ook licht onder druk. Vanwege het grotere areaal starten suikerfabrieken al iets eerder op dan vorig jaar en is vanaf eind september nieuwe pulp beschikbaar. Palmpitschilfers en sojahullen zijn fors in prijs gestegen. Het extra aanbod palmpitschilfers wordt vooralsnog zeer vlot door andere landen buiten de EU opgenomen, waardoor aanboddruk er totaal niet is. Ook voor sojahullen geldt dat er veel vraag is vanuit landen buiten de EU. Daarnaast wordt er in Argentinië maar beperkt gecrusht omdat de Argentijnse boer zeer weinig soja verkoopt (exportheffing) dit geeft dus een verkrappend aanbod.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl