Grondstoffen update januari 2020
Frankrijk laat grote exporten van tarwe zien naar Noord-Afrika. Dit drijft de tarwemarkt op. De sojamarkt is aan de voorkant krap, maar de nieuwe oogstverwachtingen zijn goed. Rundvee bijproducten zijn krap en stijgend in prijs.
Valuta
De EUR/USD is vrij stabiel rond de 1,11.
Eiwitten
China heeft in de ‘fase 1 deal’ commitment gegeven meer USA agri grondstoffen te importeren, mits de prijzen ‘marktconform’ zijn. Toch heeft dit nagenoeg geen effect gehad op de sojamarkt. Sojaschroot is al tijden heel stabiel geprijsd. Er is veel onzekerheid over de daadwerkelijke import. Aan de voorkant is de fysieke sojamarkt wel krap met oplopende prijzen. Er komt komende maanden weinig binnen uit Zuid-Amerika. De nieuwe oogst in Brazilië ziet er erg goed uit. Dit is ook nodig na een kleine oogst afgelopen najaar in de USA. De raapschrootmarkt is vrij stabiel. Europese raapschroot is behoorlijk krap. Raapschroot is echter inmiddels ook relatief duur en er is wel behoorlijk aanbod van Canadees GMO raapschroot. Mengvoerfabrieken die dit kunnen gebruiken, schakelen over. Zonnepitschroot is stabiel.
Granen
Tarweprijzen zitten in een behoorlijk vast sentiment met elke week verder stijgende noteringen. Tarwe exporten naar buiten de EU zijn hoog. Hierdoor verkrapt de tarwebalans in de EU aanzienlijk. Ook het areaal wintertarwe voor de nieuwe oogst 2020 is kleiner. In Engeland en Frankrijk heeft men minder wintertarwe in kunnen zaaien vanwege overvloedige regenval in het afgelopen najaar en zaait men meer zomergranen, zoals zomergerst en maïs. De gerstmarkt is veel ruimer. Hier blijft de export achter op de grote oogst afgelopen zomer. Dit zorgt ervoor dat gerst inmiddels € 20,00 per ton onder tarwe ligt. Hierdoor stijgt in mengvoer het gerstverbruik behoorlijk ten koste van tarwe. Vraag is of dit een plafond op de tarweprijs gaat vormen of een bodem onder de gerstprijs.
Maïsprijzen lopen op. In de USA zijn op dit moment voorraden ruim voldoende. Wel zorgt de verwachting dat China meer Amerikaanse maïs gaat kopen, voor een onderbouwde Chicago notering. In onze fysieke Nederlandse markt hebben we vooral te maken met Oekraïense maïs. Oekraïne kent vanaf de oogstperiode september/ oktober record hoge exporten richting tal van Aziatische/ Afrikaanse en Europese bestemmingen. Dit zorgt voor een zeer vaste maïsmarkt vanuit de Oekraïne en toch behoorlijk oplopende prijzen. Voor Non-GMO maïs ziet de balans er gedurende april – september behoorlijk krap uit. Wel zou aanbod vanuit Noord-West Europa zelf de prijsstijging nog wat kunnen drukken. Brazilië is met GMO-maïs vanaf augustus weer aan de markt. Hier zijn de eerste vooruitzichten qua areaal goed. Dit zou de prijzen wat kunnen drukken.
Bijproducten
Palmpitschilfers en sojahullen zijn krap beschikbaar en worden alsmaar duurder. Enerzijds is beschikbaarheid vanuit de origine niet groot, anderzijds zijn er landen buiten de EU die er behoorlijk naar vragen en ook vlot de hogere prijzen betalen. Hierdoor gaan ook prijzen in de EU behoorlijk verder mee omhoog. Ook bietenpulpprijzen blijven ondersteund. Suikerarme pulp is wel wat ruimer dan suikerrijke pulp. Het aanbod citruspulp droogt op. Tarwegries is erg krap en stijgt door in prijs. Het heeft zowel een koppeling met de tarweprijs die alsmaar omhoog gaat, maar het blijft ook behoorlijk rekenen door de andere dure vezelrijke producten. Samengevat is het hele bijproducten complex erg krap en loopt op in prijs.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >