Grondstoffen update september 2018
USA verwacht record opbrengsten maïs en soja. Record vraag maïs vanwege slechte tarwe- en gerst oogsten. Handelsoorlog USA en China duurt voort.
Valuta
Was afgelopen maand redelijk stabiel; op het moment van schrijven staat de koers rond de 1,16.
Eiwitten
In de USA wordt een record oogst soja verwacht. Ondertussen blijven USA en China elkaar dwars zitten en importeert China geen USA sojabonen. Deze combinatie zorgt voor een hele ruime Noord-Amerikaanse balans en heeft afgelopen tijd de prijzen op Chicago verder onder druk gezet. Wel importeert China voluit Braziliaanse sojabonen als vervanger van USA bonen en ziet de Zuid-Amerikaanse balans er deze winter juist vrij krap uit. Raapschroot komt onder druk van soja wel wat naar beneden. Wel is het aanbod nog steeds niet al te ruim en zorgt laag water voor hoge kosten. Dit maakt raapschroot relatief duur ten opzichte van soja. Ook zonnebloemzaadschroot blijft relatief duur, omdat China meer zonnebloemzaadschroot verwerkt ter vervanging van soja. De oogst zonnebloemzaad ziet er in de Oekraïne en in Rusland heel goed uit.
Granen
Afgelopen maand zien we de prijzen van granen stabiliseren op een duidelijk hoger niveau dan afgelopen jaren. Bekend is dat de oogsten van tarwe en gerst in ons gebied slecht zijn. Goede maïsoogsten in de USA en Oekraïne zorgen ervoor dat maïs na eerdere forse prijsstijgingen, toch wat terug gekomen is in prijs en duidelijk goedkoper is dan tarwe en gerst. We zien hierdoor dat de betere maïsoogst meer dan gecompenseerd wordt door een record wereldvraag naar maïs en dus de wereldwijde maïsbalans vrij krap blijft. Daar bovenop heeft de EU een importheffing van 25% vastgesteld op USA maïs vanwege het handelsconflict en hebben we in directe zin niets aan de goede oogst in de USA. De importheffing zorgt er voor dat deze te duur is voor Europa. NW-Europa is voor de import afhankelijk van Brazilië (matige oogst) en Oekraïne (record oogst). De importvraag naar maïs vanuit NW-Europa is zeer groot. Enerzijds is het lokaal aanbod korrelmaïs beperkt vanwege droogte en anderzijds is de vraag groot vanwege dure tarwe, gerst en graan bijproducten en een matige ruwvoerpositie van melkveehouders. Dit alles vanwege droogte.
Bijproducten
Graanbijproducten zoals tarwegries, tarwegluten en maïsgluten zijn dit jaar zeer moeizaam tegen hoge prijzen te koop. Landen als Ierland en het UK hebben veel gekocht wat de beschikbaarheid voor onze lokale markt verslechtert. Ook bietenpulp en sojahullen prijzen staan erg hoog genoteerd en blijven hoog staan. De vraag vanuit de melkveehouderij is behoorlijk groot, ook weer door de matige ruwvoerpositie in NW-Europa. Het aanbod valt tegen. Oogst suikerbieten is beduidend kleiner dan vorig jaar en Argentinië heeft weinig sojahullen deze winter aan te bieden omdat hun sojaoogst afgelopen voorjaar slecht was. Palmpitschilfers hebben wel een behoorlijke daling laten zien. Op de hoge prijzen viel er vraag weg en het aanbod is groter dan ooit. Inmiddels zijn ook deze prijzen gestabiliseerd, omdat prijzen fors onder andere bijproducten liggen en palmpitschilfers dus goed rekenen. De voorkant palmpitschilfers is krap en doet forse premie.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl