Bijproducten blijven dalen in prijs.
Grondstoffen update maart 2019
De graanprijzen zijn verder gedaald met een lichte correctie halverwege maart 2019. De eiwitmarkt blijft stabiel. Er is een blijvende prijsdruk op bijproducten.
Valuta
EUR/USD noteert stabiel rond de 1.13.
Eiwitten
De prijzen van soja blijven licht onder druk staan, echter zonder grote prijsdalingen. Tussen de USA en China wordt veel gesproken over een handelsdeal, maar is vooralsnog niets concreet. Chinese import blijft tegenvallen vanwege Afrikaanse varkenspest. Fundamenteel zijn de wereldvoorraden ruim te noemen, met vooral grote voorraden in de USA. De oogst in Brazilië is inmiddels al voor een vrij groot deel binnen met stabiele oogstverwachtingen rond de 115 miljoen ton. In Argentinië duurt de start van de oogst nog even. Hier zijn de groei omstandigheden goed en wordt een oogst van ongeveer 55 miljoen ton verwacht, wat gezien het areaal erg goed te noemen is en 20 miljoen ton meer dan in het droogtejaar 2018. Vanaf mei gaat de crush in Argentinië omhoog en is het sojaschroot aanbod in de wereld naar verwachting ruim. Het areaal sojabonen in de USA lijkt wel wat kleiner te worden en verschuift deels naar maïs en deels naar katoen. Prijzen van soja zijn al niet hoog meer. Richting de zomer is de verwachting dat de markt nog wat verder daalt. Raapschroot heeft een behoorlijke prijsdaling laten zien en rekent op dit niveau weer iets beter. Zonne LP en Zonne MP dalen in prijs. Er wordt deze zomer een redelijk ruim aanbod van Argentijnse Zonne MP verwacht. Zonne HP noteert stabiel tot licht dalend.
Granen
De gerstprijs is na de forse dalingen in januari en februari redelijk stabiel. Tarwe is nog wat meer gedaald. Verbruiken tarwe in mengvoer blijven laag door goedkopere gerst en maïs. Wel zien we de export tarwe naar buiten de EU de afgelopen weken behoorlijk aantrekken. Noord-Afrikaanse landen als Algerije, Marokko en Egypte kopen veel tarwe in vooral Frankrijk. Dit geeft op dit moment na de eerdere prijsdalingen een bodem in de markt. Richting nieuwe oogst zijn de verwachtingen goed. Er is nagenoeg geen uitwintering geweest en de gewassen hebben behoorlijk wat regen gehad. Ook in Rusland zien de oogstvooruitzichten er goed uit. Richting de zomer, zou dit prijsdruk kunnen geven. Bij gerst zien we juist tegenvallende export naar buiten de EU, doordat de vraag van China en Saudi-Arabië tegenvalt. Binnen Europa trekt de vraag juist wat aan, omdat gerst beduidend goedkoper is dan tarwe. Dit zal waarschijnlijk de komende tijd wel redelijk goedkoper blijven dan tarwe. De maïsmarkt is stabiel tot licht dalend. Aanbod is er voldoende. Wel blijft maïs erg goed rekenen en zijn de verbruiken hoog. Dalingspotentie is zeer beperkt op deze toch vrij lage niveaus.
Bijproducten
Sojahullen zijn na de eerdere forse prijsdalingen afgelopen tijd redelijk stabiel in prijs. Het is interessant geprijsd ten opzichte van andere grondstoffen en dus lopen de verbruiken op. Wel is het aanbod komende zomer ook groter door een goede Argentijnse soja oogst. De prijzen van palmpitschilfers staan behoorlijk onder druk en zitten inmiddels op een bodem niveau van ongeveer 2 jaar geleden. Dit maakt ze relatief erg interessant. Tarwegries daalt elke week wel wat vanwege enerzijds dalende tarweprijzen en anderzijds goedkope sojahullen. Daardoor zijn verbruiken niet heel hoog. Wel is de tarwe vermaling ook niet heel hoog en voelt de tarwegries inmiddels iets minder ruim aan. Prijzen van pulp zowel suikerrijk als suikerarm dalen behoorlijk. Al maanden is er nagenoeg geen vraag, omdat men goedkopere sojahullen, tarwegries, of citruspulp koopt. Dit geeft nu aanboddruk.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >