Grondstoffen update februari 2019
Vooral de gerstprijzen dalen hard door tegenvallende exporten en laag verbruik in veevoer. Tarweprijzen dalen in iets mindere mate. Ook de meeste eiwitten en bijproducten staan onder lichte prijsdruk.
Valuta
EUR/ USD staat licht onder druk, en noteert nu zo rond de 1.13.
Eiwitten
De sojamarkt staat licht onder druk. Enerzijds zijn afgelopen tijd de oogstverwachtingen in Brazilië wat naar beneden bijgesteld vanwege droogte. Anderzijds valt de Chinese import tegen, zijn de voorraden in de USA erg groot en zien de Argentijnse oogstvoorspellingen er goed uit. Sojabonen blijven tot nog toe redelijk stabiel. Mede omdat de verwachting van een handelsakkoord tussen de USA en China de prijs in de benen houdt. Sojaschroot laat echter wat dalende noteringen zien, vanwege duurdere soja olie. De soja olie wordt duurder vanwege de goede vraag naar biodiesel. Vanaf ongeveer mei gaat Argentinië de nieuwe oogst crushen. Mede door de goede vraag naar biodiesel wordt een hogere crush verwacht en dus vanaf de zomer een ruim aanbod van sojaschroot. Dit kan druk op de prijzen geven. Raapschroot blijft relatief duur, dit zorgt wel voor vraaguitval, sojaschroot en zonnepitschroot rekent beter en we zien de raapschroot nu ook iets ontspannen. Zonnepitschroot HP tendeert iets omhoog door de goede vraag. Zonnepitschroot LP staat juist behoorlijk onder druk, omdat deze veel te duur was en de verbruiken laag.
Granen
Sinds ongeveer half januari staan de gerstprijzen zwaar onder druk en hebben ze een forse daling laten zien. China importeert minder dan verwacht. Hierdoor is de Europese export laag. De verbruiken in de EU in veevoer zijn ook erg laag, omdat gerst gedurende afgelopen half jaar het duurste graan was. We zien dat Frankrijk behoorlijk wat gerst heeft vastgehouden en nu erg agressief verkoopt. Gevolg is wel dat gerst inmiddels ruim €10 per ton onder tarwe ligt en al weer in de buurt komt van de maïsprijzen. Dit kan extra verbruik genereren. Tarwe daalde aanvankelijk heel beperkt, maar komt sinds februari ook naar beneden, ook de notering van tarwe op de matif is door de €200 per ton heen gebroken. Eveneens geldt hier het verhaal van tegenvallende verbruiken en lage exporten in de tweede helft van 2018. Wel zien we dat exporten vanuit Frankrijk nu omhoog gaan, omdat Rusland minder exporteert dan in de eerste helft van het seizoen. Frankrijk is weer competitief op de wereldmarkt. Dit kan een bodem onder de markt leggen. Maïsprijzen zijn redelijk tot heel stabiel. De oogst vorig najaar in de USA was iets minder goed dan eerder gedacht, maar er komt een hele goede Argentijnse oogst dit voorjaar.
Bijproducten
Sojahullen blijven dalen in prijs onder invloed van een goede Argentijnse oogst die er aan komt. Inmiddels zijn sojahullen scherp geprijsd ten opzichte van andere vezelrijke grondstoffen. Dit legt een bodem in de markt en de verbruiken lopen op. Palmpitschilfers hebben afgelopen maand juist een correctie naar boven laten zien. Enerzijds was er weinig aanbod vanwege Chinees nieuwjaar, anderzijds heeft naast Europa ook Nieuw-Zeeland behoorlijk geschakeld in januari. Tarwegriesprijzen blijven licht dalen onder druk van dalende tarweprijzen enerzijds en goedkope sojahullen anderzijds. Suikerrijke pulp blijft stabiel in prijs. Enerzijds is er heel weinig vraag, omdat andere bijproducten fors goedkoper zijn, anderzijds geven fabrieken aan ook maar heel weinig meer te verkopen te hebben op deze campagne. Suikerarme pulp is wel iets gedaald in prijs.
[klik op de afbeelding voor een vergrote weergave]
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >