Grondstoffen update augustus 2019
Goede oogsten van tarwe en gerst in vooral Frankrijk geven wat prijsdruk. Maïs is duurder. Zeer late inzaai in de USA en droogte in Noordwest-Europa zorgen voor veel onzekerheid over de opbrengst.
Granen
De wintertarwe en wintergerst is op het moment van schrijven goeddeels geoogst. Opbrengsten in Frankrijk zijn goed tot zeer goed te noemen. In delen van Duitsland en Polen vallen de oogsten tegen vanwege droogte, maar de oogst is wel beduidend beter dan 2018. In Rusland valt de tarwe oogst duidelijk kleiner uit dan eerder verwacht en maar beperkt groter dan vorig jaar. Vooral zomertarwe, wat in Rusland een groot gewas is, heeft last gehad van droogte. De goede Franse oogsten hebben gezorgd voor wat dalende prijzen, wel zorgt duurdere maïs voor een bodem in de markt. Verbruiken van tarwe en gerst in mengvoer lopen namelijk op ten koste van maïs.
Over de maïsoogst in Europa zijn wel wat zorgen. Zowel eind juni als eind juli is er een hittegolf geweest met zeer hoge temperaturen. Gecombineerd met droogte is de vraag wat dit voor de maïsoogst gaat doen. In de USA is de maïs veel te laat ingezaaid vanwege overvloedige regenval en zijn de gewascondities slecht te noemen. Wel zijn de omstandigheden nu redelijk goed. In de Oekraïne, belangrijke maïsleverancier voor Noordwest-Europa, staat de maïs er wel goed op en wordt een goede oogst verwacht. Er zitten dus wel wat onzekerheden in de maïsmarkt, maar de vraag is laag door goedkopere tarwe en gerst. Na een forse prijsrally in mei zien we de laatste weken de prijzen vanaf nieuwe oogst in oktober toch licht dalen.
Eiwitten
De oogst van sojabonen in de USA wordt duidelijk kleiner door zowel een fors kleiner areaal als door een waarschijnlijk beneden gemiddelde opbrengst per hectare vanwege late inzaai en slechte gewascondities. Wel zijn de huidige voorraden in de USA nog erg ruim door goede oogst vorig jaar en tegenvallende vraag vanuit China vanwege Afrikaanse varkenspest. Na een forse prijsrally in mei zien we nu de prijzen weer gestaag dalen. Onzekerheid over de oogst in de USA kan komende tijd nog wel wat prijsvolatiliteit veroorzaken. Men verwacht komende winter een verder groeiend areaal in Zuid-Amerika. Zonnepitschrootmarkt blijft erg vast, vooral op oude oogst vanwege Chinese vraag naar Oekraïense zonnepitschroot. Zonnepitschroot is relatief duur ten opzichte van raapschroot en sojaschroot. De oogst van raapzaad in Europa is erg klein te noemen, vooral vanwege een fors kleiner areaal. Toch staan raapschrootprijzen aan de voorkant onder druk, vanwege ruime beschikbaarheid van Canadees raapzaad op de wereldmarkt. Op de wintermaanden wordt een behoorlijke premie betaald.
Bijproducten
De bietenpulpmarkt laat zowel op oude als op nieuwe oogst stijgende prijzen zien. De nieuwe oogstprijzen stijgen vooral vanwege droogte. Het areaal is al behoorlijk kleiner dan vorig jaar vanwege de slechte suikerprijzen en nu zijn er ook serieuze zorgen over de opbrengsten per hectare. Palmpitschilfers en sojahullen noteren afgelopen tijd stabiel op redelijk stevige prijsniveaus. Tarwegries is op dagprijs gedaald naar nieuwe oogstprijzen, deze nieuwe oogstprijzen zijn al maandenlang heel stabiel.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >