Grondstoffen update oktober 2019
Tarwe- en gerstprijzen bevinden zich in een duidelijke stijgende lijn door goede exporten. Er is veel onzekerheid over de werkelijke maïs- en sojabonenoogst in de USA door koude en sneeuwval.
Valuta
De EUR/USD loopt op het moment van schrijven wat op naar 1,115 doordat er een brexit deal lijkt te zijn, waarmee een harde brexit van de baan lijkt.
Eiwitten
De sojaprijzen lopen wat op. De oogst in de USA valt behoorlijk tegen en loopt ook nog behoorlijk achter op voorgaande jaren vanwege de late inzaai. Er is vrees dat vanwege koude en sneeuwval de oogst nog meer schade ondervindt. China importeert toch weer wat meer sojabonen vanuit de USA. Dit zorgt ervoor dat eindvoorraden 2019/ 2020 behoorlijk lager komen te liggen dan de zeer ruime voorraden 2018/ 2019. Een prijsstijging in Euro’s is vooralsnog redelijk beperkt door een wat betere EUR/ USD en ook behoorlijk wat aanbod uit Argentinië, waar de fysieke premies over de Chicago laag zijn. In Argentinië wordt een wat groter areaal sojabonen verwacht ten koste van tarwe en maïs. Het lijkt er namelijk op dat Argentinië weer een zeer links georiënteerde regering gaat krijgen met een herinvoering van exportbelasting op granen.
De raapschrootmarkt is over de afgelopen maand redelijk stabiel met forse premies op de wintermaanden. De tweede helft van het seizoen ziet er behoorlijk krap uit vanwege de slechte oogst in Europa. Deels wordt dit opgevangen door grote raapzaadimporten van buiten Europa, maar dit zit aan zijn max. De raapschrootverbruiken zijn hoog omdat het competitief geprijsd is ten opzichte van zonnepitschroot HP en sojaschroot. Zonnepitschroot HP blijft duur en krap vanwege importen door China.
Granen
Na een bodem, begin september, hebben tarwe- en gerstnoteringen afgelopen weken inmiddels een duidelijke stijging laten zien. Waar in augustus en september de markt meer aanbod gestuurd was, is het nu duidelijk vraag gestuurd. Er loopt veel export naar buiten de EU. Argentinië en Australië oogsten tarwe in DEC/ JAN. Hier lijken de tarweoogsten erg tegen te vallen. Anderzijds heeft Europa hele goede tarweoogsten en ook Rusland heeft nog veel te tarwe te exporteren. Ook is tarwe niet heel scherp geprijsd meer ten opzichte van maïs. Dit kan de verbruiken in mengvoer drukken.
De maïsmarkt is aan de voorkant nog steeds behoorlijk krap. De oogst in Noordwest-Europa loopt vertraging op door regenval. Vanuit de Zwarte Zee zijn de eerste zeeboten nieuwe oogst al wel binnen gekomen, maar dit is heel snel opgenomen in een lege markt. Vanaf november ziet het er wat ruimer uit en liggen maïsprijzen op CIF basis duidelijk onder tarwe. Deze prijzen vanaf november neigen ook wel iets omhoog. In de USA is het de vraag of koude en sneeuwval verdere schade aan de oogst oplevert. Wel zijn exporten vanuit de USA laag. In het Zwarte Zeegebied zijn de oogsten goed, maar de exporten lopen ook erg goed, doordat deze maïs relatief scherp geprijsd is ten opzichte van Chicago.
Bijproducten
Sojahullen en palmpitschilfers zijn behoorlijk naar beneden gekomen in prijs. De prijzen waren lang relatief hoog met dus beperkte vraag wat prijsdaling heeft uitgelokt. Daarnaast is bij palm OKT/ MRT het hoog productie seizoen. 6 mm suikerarme bietenpulp blijft vrij krap en duur door de slechte oogsten in Frankrijk en Oostenrijk. Duitse hoog suiker bietenpulp prijzen blijven ook stevig in de benen, ondanks dat de campagne volop bezig is. Er is voldoende aanbod citruspulp, wat duidelijk onder Duitse hoogsuiker bietenpulp prijzen ligt.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >