Grondstoffen update juni 2019
In de USA is het de afgelopen maanden veel en veel te nat. Dit heeft gezorgd voor grote inzaaivertraging en dus stevig stijgende prijzen van vooral maïs en sojabonen. Tarwe en gerst ziet er in Noordwest-Europa erg goed uit.
Valuta
EUR/USD noteert rond de 1.12 en blijft daarmee stabiel in de range 1.11-1.13 handelen.
Handelsoorlog
Trump blijft in handelsoorlog met China. In mindere mate zoekt hij ook de confrontatie met andere landen. Dit zorgt voor afkoeling van de wereldeconomie. De prijs van ruwe olie staat mede hierdoor onder druk.
Eiwitten
In de eerste maanden van het jaar zagen we vooral dalende sojaprijzen met een bodem rond half mei. Inmiddels is de markt stevig gedraaid met sterk stijgende prijzen. Belangrijkste oorzaak zijn de grote weersproblemen in de USA. Inzaai heeft forse vertraging opgelopen. De markt verwacht inmiddels beduidend lagere opbrengsten door de grote wateroverlast. Voor maïs zijn de zorgen het grootst. De sojamarkt ziet er wel ruimer uit. Met op de oude oogst nog grote voorraden in de USA. Export van sojabonen vanuit de USA naar China zijn ook laag vanwege de oplopende handelsoorlog en varkenspest in China. Soja lift echter mee op de prijsstijging van maïs. Daarnaast hadden fondsen grote short posities opgebouwd gedurende de daling. De afgelopen weken zijn ze veel gaan terugkopen wat de prijsstijging verder aangewakkerd heeft. Zonnebloemzaadschroot is erg vast vanwege Chinese vraag. China vervangt Canadese raapzaadschroot in de receptuur door Oekraïense zonnebloemzaadschroot. Raapzaadschroot is juist vrij stabiel ondanks de prijsstijgingen op sojaschroot en zonnebloemzaadschroot. De Europese oogst wordt de kleinste sinds jaren. Op de wereldmarkt is er echter een ruim aanbod van Canadese raapzaadschroot, omdat de belangrijkste koper China is weggevallen. Dit geeft prijsdruk. Inmiddels is raapzaadschroot relatief wel weer interessanter geprijsd dan een maand geleden.
Granen
De maïsmarkt is zeer vast door de grote weersproblemen in de USA. De USDA verwacht al een duidelijke krimp van zowel het areaal (het niet tijdig kunnen inzaaien, uitkering door verzekering van weersschade) als van de opbrengst per hectare. Ondanks goede Zuid-Amerikaanse oogsten wordt de wereldbalans van maïs hierdoor veel krapper. De USA is dan ook de grootste maïsproducent ter wereld. Inmiddels gaat men uit van een meer dan 50 miljoen ton kleinere maïs oogst.
Tarwe en gerst lijken op zich vanaf nieuwe oogst ruim voldoende beschikbaar. In NW-Europa wordt een goede oogst verwacht door goede weersomstandigheden. Ook in Rusland wordt er een grotere oogst verwacht. Al is het in delen van met name Zuid-Rusland wel te droog. In de USA gaat de tarwemarkt echter met de maïsmarkt fors mee omhoog. Hierdoor gaan ook in Europa prijzen omhoog. We zien tarwe en gerst wel weer beter gaan rekenen tegen de duurder wordende maïs.
Bijproducten
De markt van sojabonenhullen is volledig gedraaid in een maand tijd. Aanhoudend lage prijzen hebben veel vraag in de wereld gecreëerd. Dit heeft het ruime aanbod behoorlijk doen opdrogen. Hierdoor zijn prijzen inmiddels stevig opgelopen. In het algehele vaste sentiment zijn ook de prijzen van palmpitschilfers verder opgelopen. Prijzen van hoog suikerbietenpulp zijn zowel op oude als op nieuwe oogst heel stabiel. Laag suikerbietenpulp is op oude oogst inmiddels zeer krap beschikbaar met een behoorlijke prijsstijging tot gevolg. Citruspulp is voldoende beschikbaar en interessant geprijsd.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >