Grondstoffen update december 2017
Het weerbericht in de inzaaigebieden houdt de eiwitmarkt in haar greep. Aan de graanzijde zijn de ogen gericht op de exportcijfers. De sterker wordende Euro houdt de prijzen relatief vlak.
Valuta
Het stuklopen van de kabinetsformatie in Duitsland deed de Euro even verzwakken. Het vertrouwen herstelde echter snel waarna de uptrend verder werd voortgezet. Vertwijfeling over een eventuele renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank deed het verdere werk waarna de 1.19 doorbroken werd. Technisch gezien is een verdere stijging te verwachten.
Eiwitten
Sojaschroot is, zij het voorzichtig, bezig aan een stijging. Met toenemende mate van belangstelling worden de weerberichten in Zuid-Amerika gevolgd. In Argentinië kunnen we toch wel spreken van een relatief droge oktober/november periode. Iets wat goed past in het La Niña plaatje. De inzaai van soja ligt goed op schema. Echte zorgen over de opbrengst gaan we pas krijgen als ook de decembermaand erg droog zal blijken te zijn. De weersvooruitzichten voor Brazilië zien er vooralsnog gunstig uit. Een groot deel van de oogst daar is nu dan ook al ingezaaid. Vanuit China laat de grootste crusher weten dat zij verwachten dat China in totaal 100 miljoen ton sojabonen zal gaan importeren. Dit is 3 miljoen ton meer dan de USDA in haar laatste rapport verwachtte en kan dus een verkrapping van de voorraad betekenen. Raapschroot is nog altijd aantrekkelijk geprijsd aan de voorkant. De premies naar de verderop gelegen termijnen zijn vooralsnog niet kleiner geworden. De verbruiken zullen naar verwachting in de loop van het kwartaal dan ook wel wat gaan dalen. Zonnebloemzaadschroot blijft competitief geprijsd. Ook in 2018 lijkt dit zo te blijven.
Granen
De graanmarkt kenmerkt zich door stabiliteit. Eerst leek het tarwe aanbod wat op te drogen, maar de laatste dagen verschijnt er toch weer meer aanbod vanuit Frankrijk. Uitdagend blijft echter wel de logistiek. Vanwege de grote bieten- en aardappeloogst is er een tekort aan trucks. Doordat het aanbod vanuit het zuiden komt, liggen de prijzen binnen Nederland gedifferentieerder dan normaal. De gerstmarkt lijkt wat te verkrappen, verwachting is dan ook dat een deel van het verbruik zal switchen naar de andere granen. De exportvolumes vanuit Europa zijn niet heel bijzonder. Rusland blijft onverminderd hard exporteren naar de wereldmarkt, een vraag die voorheen voor een deel door Frankrijk werd ingevuld. Het verbruik van gerst en tarwe binnen Europa lijkt wel zeer goed te zijn. De maïsprijzen zijn licht opgelopen. Drukpartijen aan de voorkant zijn opgeruimd. Met de oplopende Euro en een lage Chicago maïsprijs ligt het gevaar van een verdere verhoging van de importheffing nog altijd op de loer.
Bijproducten
De graanbijproducten bewegen nauwelijks in prijs in navolging van de graanmarkt. Ook de opmars van de bietenpulpprijzen lijkt tot staan gebracht. Er is aanbod genoeg. De campagne lijkt door te lopen tot begin februari vanwege het vele aanbod bieten op de suikerfabrieken. Daarnaast, zo is de verwachting, zal er in de loop van het kwartaal een aanbod van Russische pulp komen. Ook wordt er gesproken over de import van citruspulp. Aanbod van beiden kunnen voor wat prijsdruk gaan zorgen. De sojahullenmarkt leek even wat te dalen na aankomst van wat onverkochte goederen. Deze werden echter snel opgepikt door de markt waarna de prijzen weer opliepen. Palmpitschilfers daarentegen hebben de weg naar beneden weer gevonden. Voldoende aanbod en stagnerende vraag zorgen hiervoor.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl