Grondstoffen update november 2017
Een zwakkere EUR/USD door het ECB besluit. Logistieke issues spelen een rol in de prijsvorming granen. Wereldvoorraden soja kleiner dan eerder ingeschat.
Valuta
26 oktober kwam de ECB met een nieuw besluit omtrent het QE programma. Dit wordt verlaagd van 60 miljard euro per maand naar 30 miljard euro per maand. Hoewel de economische groei goed is, blijft de inflatie te ver achter op het doel van dicht bij de 2%. Renteverhoging zit er voorlopig niet in, in reactie hierop daalde EUR/USD naar 1.16.
Eiwitten
In het USDA report van 12 oktober werd de opbrengst per hectare in de USA naar beneden bijgesteld. Doordat de wereldvraag wel hoogt blijft, zijn de ingeschatte voorraden 2017-2018 naar beneden bijgesteld. Aanvankelijk gaf dit een forse koersstijging op Chicago. In dollars is deze prijsstijging op sojaschroot echter naar het einde van de maand toe weer ongedaan gemaakt. Mede door een stijgende soja olie prijs. De oogst in de USA verloopt voorspoedig. Alle ogen zijn nu gericht op Zuid-Amerika. Hier valt in Brazilië op dit moment voldoende regen. In Argentinië is het veel te nat en loopt inzaai vertraging op. De kans op een La Niña gedurende DEC-FEB wordt inmiddels vrij hoog ingeschat. Hierbij zou het te droog worden in Zuid-Amerika. Dit zou vooral in Argentinië veel schade kunnen veroorzaken. In Brazilië wordt al eerder ingezaaid; is het gewas dus verder in ontwikkeling en wordt er minder opbrengstschade verwacht. Een goede oogst is noodzakelijk om de groeiende wereldvraag op te kunnen vangen en de prijzen op het huidige niveau te houden. Zonnepitschroot en raapzaadschroot blijven competitief geprijsd. Hierbij is raapzaadschroot vooral aan de voorkant goedkoop. De verder weg termijnen doen forse premies. De oogst zonnepitten in Oekraïne is beduidend kleiner dan de recordoogst van 2016. Vooralsnog blijven de grote voorraden vanuit 2016 drukken op de markt.
Granen
Tarweprijzen zijn vlak op de Matif, fysiek lopen tarwe- en gerstprijzen wat op. De afgiftebereidheid van akkerbouwers is laag en ook truck transport wordt duurder omdat er veel vraag is naar transport in de oogsttijd van aardappelen en suikerbieten. Rusland slaagt er vooralsnog in om fors meer te exporteren dan een jaar eerder. De exportschattingen zijn verhoogd van 32 naar 34 miljoen ton. Australië gaat deze winter (hun zomer) circa 15 miljoen ton tarwe minder oogsten dan een jaar eerder vanwege droogte. Wereldvoorraden blijven ruim, maar wel wat krapper dan een jaar eerder. Niet alles zal echter beschikbaar zijn. Een groot deel hiervan ligt in Rusland wat tegen zijn fysieke exportcapaciteit aanloopt. Gerstbalansen wereldwijd zijn krapper en de verwachting is dat de gerstmarkt vast blijft en dichter bij tarwe komt te liggen. Maïsprijzen zijn stabiel, zowel wereldwijd alsook in Europa, vanwege de variabele importheffing. De maïsoogst in Brazilië is groot evenals in de USA waar ook nog eens grote voorraden liggen. Beduidend kleinere maïsoogsten vinden we in Oekraïne en Europa. In Noordwest Europa valt de maïsoogst duidelijk beter uit, maar in Zuidoost Europa slechter vanwege droogte in het groeiseizoen. Maïs rekent goed in de formulaties en de EU-28 moet minimaal 15 miljoen ton maïs importeren om voldoende te hebben. Hierdoor legt de importheffing een vaste bodem in de markt.
Bijproducten
Zowel palmpitschilfers als sojahullen zijn fors gestegen in prijs. Beide producten zijn schaars, consumenten zitten kort gedekt. Inmiddels zijn beide prijzen dusdanig hoog, ook in verhouding tot andere grondstoffen, dat ze wel redelijk aan het plafond lijken te zitten. Sojahullen lijken tot nieuwe oogst (mei/juni beschikbaar in Nederland) krap beschikbaar te zijn en dus duur. De Argentijnse oogst is niet zo groot en landen als Saudi-Arabië en Marokko importeren veel Argentijnse hullen die dus niet meer beschikbaar zijn voor Europa. Bietenpulpprijzen lopen wat op, omdat het enerzijds goed rekent door dure sojahullen en palm en anderzijds de grote oogst Russische pulp die vooralsnog niet beschikbaar komt voor Europa, omdat Rusland alle exportcapaciteit inzet voor de export van tarwe. Zodoende is er fysiek geen ruimte voor pulpexport. Hier tegenover staan grote oogsten in Europa en vooralsnog voldoende beschikbaarheid.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl