Grondstoffen update december 2016
Geheel tegen de marktverwachting in heeft de verkiezing van Trump tot president van de USA er voor gezorgd dat de Dollar behoorlijk sterker is geworden waardoor de Euro is gedaald naar 1.06. Importgrondstoffen zoals sojaschroot, palmpitschilfers en sojahullen stijgen hierdoor in prijs. De markt voor plantaardige oliën is zeer fors gestegen door aanhoudend krappe voorraden en verhoogde bijmengingspercentages in biodiesel.
Eiwitten
Sojabonen laten een duidelijke, stijgende trend zien. Reden is enerzijds de kleine Zuid-Amerikaanse oogst van begin dit jaar. Daarbij komt de almaar groeiende vraag vanuit China. China importeert dit jaar veel meer USA bonen dan eerdere jaren, ten koste van Brazilië. De extreem grote USA oogst wordt dan ook in zeer vlot tempo geëxporteerd. Anderzijds is een sterk stijgende sojaoliemarkt een duidelijke trigger voor duurdere sojabonen. Sojaschroot blijft in dollars veel stabieler, maar laat een duidelijke prijsstijging in euro’s zien vanwege de lagere Euro. Komende tijd speelt de weermarkt in Zuid-Amerika een grote rol in de oogstverwachtingen. Met een areaal in Zuid-Amerika welke netto niet groeit en op dit moment gunstige weersomstandigheden, ziet het er na de vlot verlopen inzaai positief uit. Zonnebloemzaadschroot blijft stabiel tot licht dalend in prijs en wordt zo competitiever ten opzichte van sojaschroot. Onze verwachting is dat zonnebloemzaadschroot relatief goedkoop blijft. Enerzijds door grote oogsten en voldoende beschikbaarheid en anderzijds door dure zonnebloemolie waardoor de marges voor de crushers goed zijn. Raapzaadschroot is aan de voorkant nog steeds redelijk goedkoop, ook weer vanwege de dure olie. Verderop in het seizoen lijkt het aanbod te verkrappen, veroorzaakt door slechte oogsten in Noordwest-Europa. De termijnen laten dan ook een behoorlijke premie zien. Een verdere prijsstijging behoort tot de reële mogelijkheden.
Granen
Tarwe is de afgelopen weken fysiek behoorlijk in prijs gestegen en laat nu een stabilisatie zien. Vanwege de matige oogsten en een toch nog behoorlijk doorlopende export is de balans tot nieuwe oogst krap te noemen. Gerst blijft op relatief lagere prijsniveaus staan door minimale exporten, maar is in absolute zin ook wel wat opgelopen. Maïs is tot nog toe aan de voorkant prijshoudend door een lagere EUR/USD, maar ook door beperkte beschikbaarheid. Het Zwarte Zee gebied heeft dit seizoen zowel goede tarwe, zonnebloemzaad als maïs oogsten gerealiseerd. De afgelopen maanden was er vooral veel tarwe export vanuit dat gebied en is de maïs export naar achteren geschoven. Vanaf februari lijkt er daarom meer aanbod maïs te komen en kan dit prijsdrukkend werken. Een lagere maïs- dan tarweprijs is hard nodig om het verbruik van tarwe te reduceren. Voertarwe import van buiten de EU biedt geen oplossing vanwege hoge importtarieven.
Bijproducten
Forse prijsstijging van palmpitschilfers door enerzijds de EUR/USD en anderzijds een wereldwijd betere vraag door hogere melkprijzen. Het fysieke aanbod blijft aan de krappe kant, dit zou komende zomer duidelijk ruimer moeten worden.
Oliën
Palmolie is sterk gestegen in prijs door te krappe voorraden en verhoogde bijmengingspercentages in biodiesel in Indonesië. Vorige week is ook sojaolie fors gestegen door verhoogde bijmenging in biodiesel in de USA en ook daar krappe balansen. El Niño ijlt nog steeds na vanwege matige oogsten afgelopen winter die bij een jaarlijks groeiende vraag de voorraden tot een historisch laag niveau hebben teruggebracht. Tweede helft 2017 worden veel ruimere voorraden verwacht door een fors verhoogd aanbod deze winter. Dit zou een daling van de palmolieprijzen moeten realiseren. Maar duurdere ruwe olie vanwege het OPEC akkoord omtrent productiebeperkingen kan roet in het eten gooien.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl