Grondstoffen update augustus 2018
Droogte in Europa, Rusland en Australië zorgt voor kleinere graanoogsten. De USA oogstvoorspelling voor maïs en soja zijn erg goed. Bijproducten zijn fors duurder geworden door een grote vraag vanuit de Noordwest-Europese melkveehouderij.
Valuta
Het stoppen van het opkoopprogramma door de ECB (Europese Centrale Bank) eind 2018 en het naar verwachting niet verhogen van de rente tot zomer 2019 heeft de koers van de Euro onderuit doen glijden naar het steunniveau van 1.155.
Eiwitten
Sojaschrootprijzen zijn afgelopen tijd heel stabiel geweest en staan de laatste twee weken licht onder druk. Oogstprognoses in de USA zijn erg goed. Het handelsconflict tussen de USA en China duurt voort. Hierdoor importeert China veel Braziliaanse sojabonen en nu ook al Argentijns sojaschroot, waardoor de Zuid-Amerikaanse balans er deze winter heel krap uit ziet tot de nieuwe oogst (voorjaar 2019). In Noord-Amerika zien de balansen er juist heel ruim uit de komende winter. We zien dat de Europese crushers al volledig op USA sojabonen draaien, maar dat het geïmporteerde sojaschroot nog altijd uit Zuid-Amerika komt omdat die de fysieke crush capaciteit voor export hebben. Het is zoeken naar een nieuwe balans deze winter. Als er maar één aanbieder, te weten de USA, is deze winter, zorgt dit over het algemeen niet voor lagere prijzen. Soja rekent in Europa erg goed in de formulatie door dure raapzaadschroot en zonnebloemzaadschroot. Koolzaadoogst in Duitsland is slecht. Akkerbouwers houden hun koolzaad vast. Daarnaast zorgt laag water voor hoge logistieke kosten. Waardoor raapschroot vooral aan de voorkant relatief erg duur is. De oogst van zonnebloempitten ziet er in de Oekraïne goed uit. Toch is ook zonnebloemzaadschroot relatief duur. Dit komt omdat China nadrukkelijk kijkt naar zonnebloemzaadschroot als vervanger van USA sojabonen. Hierdoor is de beschikbaarheid voor Europa kleiner.
Granen
Noordwest-Europa, bestaande uit Ierland, UK, Benelux, grote delen van Duitsland, Polen en Scandinavië hebben in afgelopen maanden te lijden gehad van de grootste droogte sinds vele jaren. Dit zorgt voor slechte tarwe-, gerst- en maïsoogsten in deze regio en ook slechte ruwvoeroogsten voor melkveehouders. In Zuid- en Oost-Europa zijn de oogsten wel redelijk tot goed, maar EU-breed is de tarwe oogst ongeveer 15 miljoen ton kleiner. Daarnaast is ook de tarwe oogst in Rusland 15 – 20 miljoen ton kleiner, schattingen lopen nogal uiteen. Ook in Australië wordt deze winter een slechte tarwe oogst verwacht door extreme droogte. Deze ‘perfect storm’ heeft de tarwe- en gerstprijzen zeer hard doen oplopen. Maïsprijzen zijn behoorlijk opgelopen. Oogstverwachtingen in Oekraïne en de USA zijn goed tot heel goed, maar in NW-Europa en Brazilië slecht tot heel slecht. Daarnaast is de vraag vanuit NW-Europa erg groot. In varkens- en pluimveevoeders verdringt de relatief goedkope maïs de tarwe en gerst uit de formulatie. Vanuit de melkveehouderij is de vraag naar maïsmeel groter vanwege matig tot slechte snijmaisoogsten en dure bijproducten.
Bijproducten
Nagenoeg alle bijproducten zijn geëxplodeerd in prijs en zijn relatief nog harder gestegen dan de granen. Het aanbod sojahullen is deze winter klein door de slechte Argentijnse oogst van afgelopen voorjaar en beperkte crush aldaar deze winter. Naar verwachting is het aanbod bietenpulp ook beduidend kleiner het komend jaar door een slechtere suikerbietenoogst vanwege droogte. Daarnaast was de afgelopen weken de vraag vanuit Ierland, UK, Scandinavië en Duitsland naar onder andere palmpitschilfers, sojahullen, tarwegries en bietenpulp zeer groot vanwege de slechte ruwvoerpositie van melkveehouders. Dit heeft al deze markten zeer hard opgedreven. We verwachten ook dat deze hoge prijzen voor bijproducten voorlopig wel stand zullen houden.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl