Grondstoffen update februari 2017
Stijging van de EUR/USD vanwege zorgen over de invloed van Trump op de Amerikaanse economie. Stabiele graanmarkten. Laag water in de rivieren en winters weer geven logistieke uitdagingen. Prijsstijging soja vanwege kleinere voorraden USA.
Macro economie
Trump lijkt zijn presidentschap met gestrekt been in te gaan. Hij dreigt met verschillende protectionistische maatregelen om de Amerikaanse economie c.q. werkgelegenheid te beschermen. Dit kan als een boemerang terugkeren, als andere landen hierin mee gaan en ook hun markt gaan afschermen voor Amerikaanse producten door bijvoorbeeld importheffingen. Zo heeft China al import heffingen op Amerikaanse DDGS ingesteld. Vooralsnog lijkt de US Dollar wat te verzwakken ten opzichte van de Euro vanwege zorgen om het negatieve effect van dit beleid op de economie van de USA. Na de bodem gezien te hebben op 1.035 staat de koers van de Euro nu weer rond de 1.07.
Eiwitcomplex
Op 12 januari kwam het USDA rapport uit. Hierbij werd de uiteindelijke oogst van sojabonen in de USA en daarmee ook de wereld voorraden naar beneden bijgesteld. Dit gaf een behoorlijke prijsreactie omhoog. Hoewel in de laatste dagen van januari de prijzen wel weer iets terug zakken. In Argentinië lijken de omstandigheden te verbeteren, het is al weer enige tijd droog in het gebied waar veel erg veel regen was gevallen. Uiteindelijk lijkt de komende voorjaarsoogst soja in Zuid-Amerika een heel behoorlijke oogst te worden. Maar het is evenzo van belang dat de USA daadwerkelijk fors meer sojabonen gaat telen in het komende dan in het vorige seizoen, om in de groeiende wereldvraag te voorzien. Raapzaadschroot laat een stevige prijsstijging zien, door krap en duur raapzaad enerzijds en goedkopere raapolie anderzijds. Hierdoor wordt er op dit moment behoorlijk beperkt in de crush van raapzaad, waardoor het aanbod raapzaadschroot opdroogt. Zonnebloemzaadschroot is stabiel competitief geprijsd.
Overige
Conditie wintertarwe in de USA blijft matig. Schade door vorst in wintertarwe op het Europees continent lijkt mee te vallen, de gewascondities blijven redelijk. Fysieke prijzen granen redelijk stabiel met een neutraal tot vaste ondertoon voor tarwe, omdat de Noord-West Europese balans tot aan nieuwe oogst vrij krap is. Sojahullen lijken wat ruimer beschikbaar en zijn wat gedaald in prijs. Palmolie is aan de voorkant nog duur maar komt 2de helft 2017 behoorlijk onder druk. Soja olie noteert ook aan de voorkant duidelijk lagere prijzen. Dit onder meer omdat er twijfels zijn of Trump nu hij president is van de USA het biodiesel mandaat wel daadwerkelijk gaat uitvoeren.
Prijsverwachting korte termijn
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl