Grondstoffen update februari 2020
Eind januari heeft de granenmarkt zijn top laten zien. Sindsdien noteren de granen vrij stabiel. Rusland is weer competitiever op de export. Sojamarkt blijft aan de voorkant krap maar met goede oogstverwachtingen in Zuid-Amerika.
Valuta
De EUR/USD is behoorlijk gedaald naar 1,08. Dit zorgt voor hogere prijzen van grondstoffen in Euro’s.
Eiwitten
Oogstverwachting van sojabonen in Zuid-Amerika zijn erg goed. In combinatie met de uitbraak van het Corona virus heeft dit eind januari toch wat druk op de prijzen gegeven. Begin februari zagen we de EUR/USD echter behoorlijk dalen. Dit maakte de daling in Euro’s weer ongedaan. Aan de voorkant blijft beschikbaarheid behoorlijk krap. Er is weinig aanvoer vanuit Zuid-Amerika. In Brazilië is de oogst later dan de extreem vroege oogst vorig jaar. In Argentinië kent de grootste crusher aanhoudend financiële problemen. Hierdoor wordt er weinig gecrusht. Raapzaadschroot is erg krap en daarmee behoorlijk duurder geworden. De kleine oogst van afgelopen zomer gaat nu echt doorwegen in de prijzen. Koolzaad is heel slecht beschikbaar voor de crushers. Ook zonnepitschroot is krap en stijgend in prijs. Er zit nagenoeg alleen Russisch aanbod. Oekraïne verkoopt hoofdzakelijk aan China.
Granen
Tarwe op de Matif (Franse termijnmarkt) heeft 22 januari een top laten zien van €199,25 per ton. Vooral grote exporten hebben deze prijzen opgedreven. Meer Russisch aanbod en het Coronavirus hebben wat ontspanning gegeven. Echt dalen doen tarweprijzen nog niet. Dit komt mede vanwege de zwakke euro. Oogstverwachtingen 2020 zijn in Noordwest-Europa matig vanwege een fors kleiner areaal. In Rusland wordt wel een hele goede oogst verwacht. Gerstmarkt voelt aanhoudend ruim aan en blijft circa €20 per ton onder tarwe liggen. Exporten zijn niet heel hoog terwijl er wel een hele goede oogst vorig jaar was. Ook richting nieuwe oogst ziet de gerstbalans er ruim uit. Er is minder wintertarwe ingezaaid door overvloedige regenval. Hiervoor in de plek wordt meer zomergerst ingezaaid. Ook de maïsmarkt ontspant wat de afgelopen maand. Maar er zijn geen echte prijsdalingen. Er komt meer Noordwest-Europees (Frans/Belgisch/Duits/Pools) aanbod vrij. Dit is competitief tegenover de Oekraïense mais. Oekraïne heeft gedurende de periode april-september minder te exporteren vanwege de hoge exporten begin van het seizoen. Wel zijn premies daar dusdanig hoog geworden, dat Aziatische bestemmingen weer uitwijken naar Amerikaanse maïs. Er wordt een goede Braziliaanse maïsoogst verwacht deze zomer (aankomsten Nederland vanaf augustus, is GMO maïs). Ook in Amerika wordt een groter areaal maïs en dus meer aanbod verwacht. Dit zou de wereldbalansen 2020/2021 aanmerkelijk kunnen verruimen. Maar dit moet allemaal eerst nog gezaaid worden en gaan groeien. Vooralsnog ziet de maïsmarkt er stabiel uit.
Bijproducten
Sojahullen zijn zeer krap. De aanvoer uit Argentinië is minimaal. Dit lijkt in ieder geval tot mei/juni het geval, met verder stijgende prijzen tot gevolg. Palmpitschilfers zijn niet verder gestegen afgelopen maand. Ze blijven nog steeds op een hoog prijsniveau staan. Vooral Maleisische palmoogsten vallen erg tegen. In Indonesië is het daarentegen wel goed. Landen als China en Australië importeren beduidend meer palmpitschilfers dan voorgaande jaren. Australië vooral als gevolg van de extreme droogte. Bietenpulp is iets goedkoper geworden. Markt is rustig op dit moment. Handelaren hebben nog wel aanbod. Anderzijds moet er op de zomer nog veel gekocht worden door de mengvoerindustrie. Aanbod van de citruspulp droogt op. Tarwegriesmarkt ontspant wat met licht dalende prijzen. Bij alle dure bijproducten is tarwegries dan toch relatief interessant. Tarwegluten en maisgluten zijn krap beschikbaar en noteren prijsbehoudend.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >