Grondstoffen update februari 2018
Soja laat forse prijsstijgingen zien, gedreven door slechte oogstverwachtingen in Argentinië. Maïs en tarwe laten op Chicago eveneens stijgende prijzen zien. De Euro blijft stijgen en dempt prijsstijgingen van dollargrondstoffen.
Valuta
De Euro/US-dollar is verder gestegen naar 1,245.
Eiwitten
Vanaf ongeveer halverwege januari laat soja stevig stijgende prijzen zien. De soja olie laat juist een daling zien. Er zit vooral een forse stijging aan de schrootzijde. In Argentinië is het over het algemeen te droog en worden oogstverwachtingen behoorlijk naar beneden bijgesteld. Met de naar verwachting kleinere oogst houden boeren hun sojabonen van oogst 2017 vast en verminderen crushers hun crush sterk. Mede door de lage prijzen van soja olie. Dit geeft krapte op de sojaschroot markt, en dus sterk stijgende prijzen. Argentinië kent weliswaar kleinere arealen soja dan Brazilië en de USA, maar is qua exporteur van sojaschroot groter dan beiden gezamenlijk. Brazilië en de USA exporteren voornamelijk sojabonen terwijl Argentinië de meeste sojabonen zelf crusht. Hierdoor geeft de slechte Argentijnse oogst een groot effect op de sojaschroot markt. Bij raapschroot is de druk aan de voorkant weg. Door matige raapolieprijzen zijn de crush marges slecht en wordt er beperkt gecrusht. Hierdoor is het aanbod raapschroot veel kleiner. Door duurdere soja- en raapschroot is ook de zonnepitschrootmarkt licht vast gestemd, maar blijft qua prijsstijging wel achter.
Granen
De tarwemarkt kwam begin januari onder druk, eind januari zijn er weer licht stijgende prijzen in Europa. Fundamenteel zijn de wereldvoorraden groot. Rusland blijft met grote exporten op de wereldmarkt drukken. Europa realiseert matige exporten. In Noord-West Europa is de winter zacht. In de Oekraïne en Rusland vriest het nu wel behoorlijk, maar is het sneeuwdek voldoende. Op Chicago stijgen de tarwenoteringen sterk door vanwege zorgen over uitwintering door strenge vorst en droogte. Ook maïs laat op Chicago licht stijgende noteringen zien. Dit wordt gecompenseerd door de sterkere Euro. In Europa is de maïsprijs erg vlak. Wel lopen de premies voor NON-GMO maïs op. Gerst beweegt mee met de tarwe.
Bijproducten
De bietenpulpmarkt stijgt afgelopen weken behoorlijk door in prijs. Enerzijds was er de grote oogst, maar de suikerfabrikanten hebben hier vroegtijdig op geschakeld en voor het begin van de oogst al grote export verkopen naar buiten de EU gerealiseerd. Door het ontbreken van een doorlopend aanbod citruspulp; dure sojahullen en goede melkprijzen is de vraag naar bietenpulp in Noord-West Europa groot. Russische pulp komt vooralsnog niet naar Europa, maar heeft andere bestemmingen gevonden en dus dicteren de verkopers. Sojahullen blijven erg duur en laten eind januari zelfs nog weer stijgende prijzen zien. De vraag is door de hoge prijzen wel afgenomen, maar het aanbod is de komende maanden dusdanig klein dat de markt krap blijft tot de nieuwe oogst in mei. Ook de markt voor palmpitschilfers is vast gestemd. In februari is het Chinees nieuwjaar en zijn de verschepingen beperkt. Daarnaast is het in Nieuw-Zeeland te droog. Aangezien de melkprijzen nog wel goed zijn, importeert Nieuw-Zeeland veel palmpitschilfers om het tekort aan ruwvoer op te vangen.
Prijsverwachting grondstoffen korte termijn februari 2018
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl