Grondstoffen update april 2017
In Brazilië wordt een absolute record oogst sojabonen binnen gehaald. Met hiernaast grote maïsoogsten in Zuid-Amerika drukt dit de prijzen voor maïs en soja. Het vertrouwen in president Trump daalt. De US Dollar verzwakt en op het moment van schrijven is de EUR/USD gestegen naar rond de 1.085. Dit verlaagt de prijzen van import producten als sojaschroot en palmpitschilfers.
Eiwitten
Nu inmiddels circa driekwart van de sojabonen in Brazilië is geoogst, wordt duidelijk dat er een absolute record oogst soja binnen komt die beduidend groter is dan eerder verwacht. Dit zet de sojaprijzen sterk onder druk. In Argentinië komt de oogst nu op gang. Ook daar zijn de weersomstandigheden gunstig en lijkt er een goede oogst van het land te komen. Weliswaar geen record zoals in Brazilië vanwege een kleiner ingezaaid areaal. Tot nog toe wordt er ook een beduidend groter areaal sojabonen in de USA geprognosticeerd. Voor het huidig kalenderjaar lijkt er dus ruim voldoende soja beschikbaar te zijn om aan de groeiende wereldvraag te voldoen. Fondsen zitten nog steeds long in soja. Dit minimaliseert het risico op een scherpe prijsstijging vanwege indekking van shortposities. Raapschrootprijzen staan zowel op nieuwe oogst als oude oogst onder druk. Nieuwe oogst is wel beduidend goedkoper dan oude oogst en aan de voorkant is raapschroot beperkt beschikbaar. Zonnebloemzaadschroot laat slechts een beperkte prijsdaling zien, omdat er toch wel veel is verkocht en de verbruiken hoog zijn.
Granen
Maïs Any Origin laat een prijsdaling zien vanwege een hogere EUR/USD en goede oogsten in Zuid-Amerika. De NW-Europese maïsbalans is krap door een matige oogst vorig jaar en tot nog toe relatief kleine importen. Europese maïs voor levering JUL-SEP doet een forse premie en blijft dus ook stevig geprijsd.
Zowel de wintertarwe als de wintergerst staat er goed voor. De prognoses voor de oogsten in zowel Noordwest Europa als in het Zwarte Zee gebied zijn goed. De USA heeft een historisch kleine areaal wintertarwe ingezaaid en zal dus ook een absoluut kleine oogsten tarwe binnen halen. Tarweprijzen laten op oude oogst een kleine daling zien door toch wat meer beschikbaarheid vanuit Frankrijk. De Fransen waren afgelopen maanden zeer terughoudend in verkopen en hebben nu toch nog wel wat beschikbaar. Nieuwe oogst daalt wat meer in prijs door goede vooruitzichten. Gerst blijft prijshoudend. Europa heeft afgelopen tijd toch wat nieuwe export verkopen richting onder andere Saudi-Arabië gerealiseerd en de mengvoersector gebruikt maximaal gerst.
Bijproducten
Zowel Duitse pulp als suikerarme pulp blijft erg duur. Voor de nieuwe campagne liggen de prijzen fors lager door een groter areaal suikerbieten in Europa. Met dalende prijzen voor andere producten is bietenpulp relatief duur en lijkt het aan de top te zitten. Sojahullen zijn tot en met mei beperkt beschikbaar en vast geprijsd. Daarna zou er iets meer aanbod moeten kunnen komen vanuit nieuwe oogst Argentinië. Palmpitschilfers prijzen zijn verder naar beneden gekomen onder druk van goede oogsten.
Oliën
Verdere prijsdalingen voor oliën, zowel palm- als sojaolie. Palmolie kent aan de voorkant de kleinste voorraden sinds jaren en doet daar dus een forse premie van meer dan € 100 per ton ten opzichte van levering in de tweede helft van dit jaar.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl