Grondstoffen update augustus 2017
Wisselende geluiden over oogsten zorgen voor volatiliteit in de markt, maar uiteindelijk niet voor grote prijswijzigingen.De Euro blijft sterker worden, wat importen goedkoper maakt.
Eiwitten
Inmiddels wordt de Amerikaanse sojabonenoogst toch wat lager ingeschat als het gemiddelde van afgelopen vijf jaar, onder andere door droogte. Als reactie hierop liep de koers van sojaschroot op de beurs van Chicago behoorlijk omhoog. In Euro’s bleef de stijging beperkt door de sterkere EUR/ USD. Gelukkig zien we door verbeterde weersvooruitzichten de koers de afgelopen dagen weer wat zakken. Augustus is de cruciale maand, dan moet soja voldoende regen krijgen om een goede oogst te behalen. Zonnepitschroot prijzen blijven licht onder druk staan vanwege voldoende aanbod. De spread tussen oude oogst (ruim aanbod, lage prijzen) en nieuwe oogst vanaf oktober wordt wel wat groter. Raapschroot was lange tijd te duur, is onder druk van de nieuwe oogst fors in prijs gedaald, vooral op de korte termijn. Verwachting is ook dat raapschroot komende tijd ten opzichte van zonnepitschroot en sojaschroot relatief goedkoper zal zijn dan afgelopen half jaar. De oogsten koolzaad in Noordwest-Europa zijn namelijk redelijk tot goed te noemen, beter dan een jaar eerder.
Granen
De gerst oogst is binnen. Kwaliteiten zijn goed. Opbrengsten zijn in Duitsland, Benelux en grote delen van Frankrijk oké, maar in Zuid-Europa (Spanje) en in Australië slecht tot zeer slecht vanwege droogte. Oogstdruk is inmiddels weg, prijzen noteren nu stabiel tot licht stijgend. Dit onder invloed van een behoorlijke wereldvraag, bijvoorbeeld vanuit Saudi-Arabië. Tarwe is in Frankrijk, vroeg in het seizoen (half juli) geoogst onder heel goede omstandigheden en met goede kwaliteiten. De Franse boer is overtuigd van het feit dat zijn tarwe geschikt is voor maaltarwe en niet genegen om zijn tarwe voor minder dan dat te verkopen. Waar Matif (notering maaltarwe) de laatste maand behoorlijk is gedaald, is fysieke voertarwe veel minder in prijs gedaald. In Noord-Duitsland en Nederland staat op het moment van schrijven nog veel tarwe op het land, vanwege overvloedige regen de afgelopen week. Hierdoor is de beschikbaarheid aan de voorkant maar matig en kost tarwe augustus levering nagenoeg hetzelfde als de SEP-DEC termijn. Het weer moet nu eerst wat droger worden om de oogst op gang te brengen en te zorgen dat er geen arealen verloren gaan. Op de wereldmarkt is vooral Rusland agressief verkoper van tarwe vanwege grote voorraden vanuit afgelopen jaar en ook nu weer goede oogsten. Dit beperkt de stijgingspotentie van tarwe prijzen voor de korte termijn.
De maïsmarkt zit onder invloed van een grote Braziliaanse oogst en grote voorraden in de USA op een vrij laag punt, zelfs tegen de importheffing aan. Zij is nu ook relatief goedkoop ten opzichte van tarwe. In Oekraïne lijkt de maïsoogst door droogte niet top te worden. Dit land is wel een heel belangrijke leverancier van maïs voor de EU en ook zeer belangrijk voor het invullen van de vraag naar rundveewaardige en NON-GMO maïs.
Bijproducten
Duitse hoog suiker pulp is op de oude oogst nagenoeg niet meer te verkrijgen. Laagsuiker pulp is nog wel wat ruimer beschikbaar. Voor de nieuwe campagne zijn de vooruitzichten positief. Palmpitschilfers lieten aanvankelijk een lichte stijging in prijs zien. Maar de productie lijkt nu eindelijk goed op gang te komen waardoor het aanbod wat toeneemt. Ook de sterkere Euro draagt bij aan een langere prijsnotering. Graanbijproducten bewegen mee met de graanmarkt en zijn dus stabiel tot iets lager in prijs.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl