Highlights van het jaar 2022
Oude oogst: Oorlog bepaald prijsverloop
Bijproducten lopen prijstechnisch vaak enigszins in lijn met de graanprijzen. Ook in de oorlogstijd bleek dit in grove lijnen het geval. Tussen de verschillende soorten waren de prijsverschillen soms groot, door verschillende invloeden. Zo was bietenpulp al in aanloop naar de oorlog stevig geprijsd door hoge energiekosten voor het drogen. Het verbruik tarwegries lag begin van het jaar hoog door minder verbruik in Duitsland. Met het uitbreken van de oorlog stegen alle producten sterk in prijs, in lijn met de graanprijzen. Bietenpulp trok de kar door een combinatie van hoge drogingskosten, een relatief kleine bietenoogst in Frankrijk/Duitsland en het wegvallen van de import van Russische bietenpulp. Onderstaand figuur (figuur 1) laat het prijsverloop over 2022 zien. Opvallend is de zeer snel dalende prijs van palmpitschilfers in de zomer, door een combinatie van hoge zeevracht en beperkte beschikbaarheid. Toen Indonesië weer meer ging produceren kwamen de prijzen snel af.
Nieuwe oogst: Beschikbaarheid bepaald de prijs
Met de nieuwe graanoogst daalden de prijzen over de gehele linie, al bleef de vezelrijke hoek in verhouding erg hoog geprijsd. Sojahullen waren krap beschikbaar door een lage crush in het door inflatie geteisterde Argentinië. Bietenpulp bleef het duurste bijproduct door eerder genoemde invloeden. Tarwegries liep door het jaar heen behoorlijk mee met de tarweprijs, al werd dit gat klein in de herfst door krappe beschikbaarheid. Bloemmolens schaalden de productie af door de hoge energieprijzen wat de beschikbaarheid van gries aanzienlijk verminderde.
Palmprijzen vielen op, door relatief vlak te blijven naar het eind van het jaar. De productie van palm neemt wereldwijd toe en de vraag was in de herfst maar matig. Als klap op de vuurpijl daalde zeevracht in de zomer ook snel. Onderstaand figuur (figuur 2) laat de Baltic Dry Index zien, die een indicator is van zeevracht.
Vooruitblik
Komende tijd lijkt bietenpulp in verhouding duur te blijven, dit kan pas verbeteren als er weer Russisch materiaal richting Europa verscheept kan worden. Het absolute niveau kan zakken door dalende graanprijzen. Sojahullen zijn behoorlijk gezakt in prijs, het is de vraag of dit zo blijft gezien de droogteproblematiek daar. Tarwegries lijkt structureel op een hoger verbruik te blijven, al zijn de prijzen sterk afhankelijk van de vermaling. Palmpitschilfers lijken goed beschikbaar te blijven, zeevracht blijft hierin een belangrijke factor.
Naar prijsverwachting grondstoffen op korte termijn >