Highlights van het jaar 2021
Oude oogst: Dure hullen door lagere beschikbaarheid
Begin van het jaar lagen de prijzen van sojahullen meteen hoog door stakingen van personeel in de havens van Argentinië. Door de snelle stijging liepen alle vezelrijke producten in enige mate mee omhoog. Toen de stakingen voorbij waren daalde de prijs van sojahullen snel, wat vraag genereerde. Later in het voorjaar liepen de prijzen van de bijproducten aardig in verhouding van elkaar omhoog. Hullen werden relatief interessant ten opzichte van palmpitschilfers, die een sterke rally omhoog maakten samen met tarwegries. Bietenpulpprijzen waren ruim hoger dan de andere bijproducten, dit bleef tot aan de nieuwe campagne zo. Behalve de bietenpulp daalden de bijproducten mee met de granen naar de oogstdip toe. In de regel volgen de bijproducten de tarweprijs in bepaalde mate. Daar was dit jaar geen uitzondering op.
Nieuwe oogst: Tarwegries zoekt de bodem, bietenpulp het plafond
Met de nieuwe tarweoogst daalde de prijs van tarwegries sterk. Deze bleef lange tijd stabiel op een laag niveau zoals te zien in onderstaand figuur 1. Er is al een tijd lang ruim aanbod op tarwegries, dit lijkt te komen door een kleinere varkensstapel in Duitsland. Richting einde van het jaar namen de prijzen van palmpitschilfers weer een vlucht. Belangrijkste reden hierachter was de dure zeevracht, die veel impact heeft op goedkopere producten. Hiernaast ondervonden plantages moeilijkheden met het vinden van personeel om de palmpitten te oogsten. Gastarbeiders bleven in eigen land door Covid perikelen. De vraag naar sojahullen was in het najaar laag, maar door de lage beschikbaarheid wilde de prijs niet bijzonder zakken. De palmpitschilfers kwamen wel in grotere mate af door meer ontspanning op de zeevrachten markt. Dit is grotendeels een seizoenspatroon, er komen meer boten beschikbaar doordat China rond november meestal klaar is met de import van kolen. Bietenpulp ligt nog steeds op een hoog niveau door goede vraag. Het product past bij de kuilen van dit jaar en granen zijn duur.
Vooruitblik
De prijzen van bietenpulp lijken op de nacampagne niet veel te kunnen zakken door een gezonde vraag en weinig overschot. Tarwegries zit relatief nog steeds goed in het aanbod en lijkt rond de huidige niveaus te stabiliseren. Sojahullen lijken het minst dalingspotentie te hebben. Dit omdat de Parana rivier in Argentinië, waar de meeste crushes aan liggen, minder water lijkt te krijgen op termijn vanuit het droge zuiden van Brazilië. Argentinië kampt momenteel ook met La Ninã, wat de potentiele oogst van sojabonen verminderd. De prijsontwikkeling van palmpitschilfers is lastig in te schatten omdat deze in grote mate afhankelijk is van zeevracht. Het lijkt er wel op dat zich koopmomenten aandienen tussen de prijspieken door.
Naar prijsverwachting grondstoffen op korte termijn >