De variatie in ruwvoeders is dit jaar veel groter dan andere jaren en vraagt daarom om extra aandacht.
Aanvulling krachtvoer op graskuil maatwerk
De meeste geitenhouders zijn inmiddels al begonnen met het voeren van het gras wat dit jaar is geoogst. Door de koude en natte weeromstandigheden die we dit voorjaar en zomer gehad hebben, was het in veel gevallen je kans grijpen om het gras op tijd en goed binnen te krijgen. De variatie in droge stofpercentage is hierdoor groter dan wat we in andere jaren hebben gezien. Het droge stofpercentage is bepalend voor de afbraaksnelheid in de pens. Daarnaast is de variatie in ruw eiwit, suiker en ruwe celstof ook groter. De juiste aanvulling van krachtvoer is daarom van groot belang en vraagt om meer maatwerk.
Controleer kwaliteit stro goed
De graanoogst ging dit jaar enkele weken later van start dan gebruikelijk. Door het nattere weer zagen we meer opslag van onkruiden onder het graan. Het weer tijdens de oogst was in veel gevallen instabiel. Hierdoor valt de kwaliteit van het stro dit jaar tegen. Zeker als we kijken naar de afgelopen twee jaren waarin er heel mooi droog stro geoogst is. Controleert u daarom bij ontvangst de kwaliteit van het stro goed. Vochtig stro met vervuiling van gronddelen kan Listeria bevatten. De bacterie Listeria kan een sluimer moordenaar in uw veestapel zijn.
Droge stof snijmaïs 32 – 34% ideaal
De kwaliteit van snijmaïs is wisselend. Op een aantal plekken is de maïs door de koude en natte omstandigheden slecht gegroeid. De maïsoogst gaat dit jaar ongeveer een twee weken later van start als andere jaren. Over het algemeen lijken de kolven iets minder ontwikkeld te zijn. Voor geiten is het beter om de maïs niet te rijp te laten worden. Hoe rijper de maïs, des te hoger het aandeel bestendig zetmeel (zetmeel in de darm). Uw geiten kunnen niet goed overweg met teveel zetmeel in de darm. Een droge stofpercentage tussen de 32% en 34% is ideaal om te voeren aan uw geiten. Hierbij weekt het vocht van de plant goed in op de korrel, waardoor de korrel pasta-achtig (sneller verteerbaar) wordt.
Meer weten over hoe u uw gewonnen ruwvoer het beste kunt toevoegen in uw rantsoen?
Neem dan contact op met onze geitenspecialisten. Zij helpen u graag!
Contact