In de week van 12 mei ben ik op bezoek geweest in China. Op uitnodiging van Denkavit is deze studietrip tot stand gekomen. Samen met Gert van Trierum (Denkavit Global Product Manager Milk replacers for rearing) heb ik een werkbezoek gebracht aan verschillende geitenbedrijven in de omgeving van Shaanxi en Hohhot Inner Mongolia.
China is voor de Nederlandse geitenhouderij een belangrijk land om te volgen. Waar in het verleden met name Frankrijk bepalend was voor de afzet van geitenmelk, zien we de afgelopen decennia een enorme groei in de afzet geitenbabyvoeding richting China. De Nederlandse geitenmelkprijs wordt voor een groot deel beïnvloed door de afzet van geitenmelk (babypoeder) naar China.
Veel variatie
De geitenhouderij in China maakt een snelle ontwikkeling door. De bedrijven laten veel variatie zien in zowel omvang als management. Naast het bezoeken van een gezinsbedrijf dat moet leven van de opbrengst van 35 melkgeiten hebben we ook een bezoek gebracht aan een geitenhouderij met maar liefst 50.000 geiten. De melkproductie op de bedrijven liep uiteen van 500 kg melk per geit per jaar tot wel 1.500 kg melk per geit per jaar. Veel nieuwe bedrijven die opgestart zijn, kochten de dieren vanuit Nieuw Zeeland.
De genetische potentie van deze dieren om melk te geven is zeker niet verkeerd. Diergezondheid in de opstart van bedrijven is een groot dilemma. Tegelijktijdig biedt de omvang van de bedrijven veel mogelijkheden om tot verbetering van de gezondheidsstatus van de dieren te komen.
Melkprijs
De melkprijs in China is bijna gelijk aan de benzineprijs in het land. Op dit moment wordt er voor één kilogram melk ongeveer € 1,- betaald. Waarbij geitenhouders niet op gehaltes worden uitbetaald, maar een vaste melkprijs hebben met een ondergrens voor het eiwitpercentage (2,80%) in de melk. De krachtvoerprijzen schommelen rond de € 50,- per 100 kg krachtvoer. Wat betreft het voersaldo zit er hier meer ruimte tussen de voer- en melkprijs dan in Nederland.
Rantsoen
De meeste bedrijven voeren TMR. Daarnaast zijn er ook bedrijven die het systeem stro-brok of gras-brok voeren. Op een bedrijf werd een proef uitgevoerd met compleet brok aan het voerhek. China beschikt over veel goede smakelijk structuurbronnen zoals gras, haverstro en pindaplanten. Opvallend is dat ook op de grotere bedrijven voornamelijk vanuit zakgoed (40 kg) wordt gevoerd. Nieuwere bedrijven worden al geheel geautomatiseerd opgezet.
Huisvesting
Tevens opvallend is de manier van huisvesten. Op de bedrijven die wij bezochten werden de geiten gehuisvest op een kunststof roostervloer waaronder dagelijks meerdere keren de dagverse mest met een schuif wordt verzameld in een opvangput. Vaak in combinatie met dichte betonvloeren. Het opvangen van dagverse mest zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in de stallen zeker niet verkeerd was.
Waarin wij ons in Nederland druk maken om hittestress, maken de geitenhouders in Hohhot zich meer zorgen om de winter. Waar in de zomer de maximumtemperatuur rond de 30 °C uitkomt, zijn de winters met –30 °C geen uitzondering.
Stof tot nadenken
Een interessante ervaring hoe geiten op 10.000 km afstand van ons land onder andere omstandigheden moeten presteren. Met het kijken naar zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen beide landen hebben wij weer voldoende stof tot nadenken.
Erik Koldenhof, specialist geitenhouderij
06 5235 8459 | e.koldenhof@abzdiervoeding.nl