Maïs is ook in het rantsoen voor geiten een belangrijk element voor de melkproductie. Met de energie uit zetmeel dient u wel voorzichtig om te springen. Een geit verdraagt weinig zetmeel op darmniveau. Bij een te groot aanbod van zetmeel op darmniveau kunnen Clostridium bacteriën zich vermeerderen en toxines vormen. Maïs is echter een constant voer dat goed past in het voerrantsoen voor geiten.
Waar moet maïs voor geiten aan voldoen?
Bij de teelt- en raskeuze van maïs dient u goed rekening te houden met uw doelgroep. Hieronder volgen enkele aspecten waarmee u bij de teelt, oogst en vervoedering van maïs rekening dient te houden:
- Oogsttijdstip
Maïs voor geiten dient u niet te droog te hakselen. Drogere maïs heeft een hoger aandeel bestendig zetmeel. Streef naar een droge stofpercentage van 35% of lager. Dit drukt het zetmeelgehalte en daarmee in nog sterkere mate het aandeel bestendig zetmeel. Een droge stofpercentage lager dan 30% is echter niet wenselijk, omdat de silage dan te zuur wordt. - Selectiegedrag
Geiten hebben aan het voerhek een sterk selectiegedrag. Dit werkt een hoger aandeel restvoer in de hand en zorgt ook voor een minder constant voer. Fijner hakselen – rond de 6 mm – drukt selecteren van het voer aan het voerhek.
- Gezonde planten
Reeds in het veld kan maïs worden aangetast door tal van (schimmel)ziektes. Let daarom bij de raskeuze extra op ziekteresistentie/-toleranties tegen stengelrot, Helmin thosporium en andere ziektes.
Dentmaïs
Dentmaïs kunt u herkennen aan het deukje in de korrel. Het zetmeel van Dentmaïs is bloemiger en breekt sneller af op pensniveau. Het aandeel bestendig zetmeel is daardoor kleiner.
Kuilhygiëne
Net als in het veld kunnen in de kuil ook schimmels en gisten(broei) ontstaan. Meestal gebeurt dat bij het uitkuilen. Het toevoegen van broeiremmer Pioneer® 11A44 zorgt ervoor dat de kuil minder snel opwarmt en dat daardoor ook de vorming van schimmels wordt onderdrukt.
Pionier Dentmaïs | |
Ras | FAO |
P8521 | 210 |
PR39F58 | 250 |
Neem voor meer informatie over onze geitenvoeders vrijblijvend contact op met onze geitenspecialisten:
- Sander van de Kamp, mobiel 06 8269 8191, e-mail s.kamp@abzdiervoeding.nl
- Erik Koldenhof, mobiel 06 5235 8459, e-mail e.koldenhof@abzdiervoeding.nl