Zodra het aflammerenseizoen eindigt en de geiten aantrekken in de melk is het elke ophaalbeurt van de melk weer kijken hoever de geiten zijn aangewonnen. Op bedrijfsniveau zijn de verschillen in piekproductie erg groot.
Jonge dieren (1e en 2e jaars geiten) pieken over het algemeen het hoogst. Geiten die voor de 1e keer aflammeren pieken tussen de 60 en 90 dagen lactatie. Oudere dieren pieken eerder; rond de 60 dagen. Daarnaast speelt daglengte een belangrijke rol. Rond 21 juni is in Nederland gemiddeld de langste dag. De productiepiek onstaat onder invloed van hormonen in de geiten. Voer van de geit wordt omgezet naar glucose (bloedsuiker) en via de lever in het uier naar lactose (melksuiker). Omdat de geit van nature het lactosegehalte in de melk constant wil houden, wordt er bij een hogere lactoseproductie in het uier meer water naar het uier getrokken (osmose). Dit leidt in eerste instantie tot een verdunning van de gehaltes.
De piek wordt bepaald door:
1. Aantal 1e jaars dieren t.o.v. het totaal
2. Aantal afgelammerde dieren
3. Lengte aflammerseizoen
4. Daglengte
5. Voerstrategie
Lactatieverloop geiten
Gehalteverloop melk
Hieronder ziet u het gehalteverloop van een 100 melkgeitenbedrijven uit GRIB. Hierin is duidelijk een dip in de gehaltes te zien in de maanden april t/m september. Met name in de maanden juni t/m september was de dip het grootst. Dit werd voornamelijk versterkt door het warme weer, waarbij de wateropname van de geiten stijgt en de voeropname onder druk staat. Toch is het mogelijk de dip in gehalte te minimaliseren. De belangrijkste regel hierin is: voeropname. Het aanmaken van gehaltes in de melk heeft alles te maken met het aanleveren van bouwstenen voor de productie van vet en eiwit.
Datum | jan-18 | feb-18 | mrt-18 | apr-18 | mei-18 | jun-18 | jul-18 | aug-18 | sep-18 | okt-18 | nov-18 | dec-18 | jan-19 | feb-19 | mrt-19 | apr-19 |
Kg melk groep | 2,5 | 2,5 | 2,6 | 3,1 | 3,2 | 3,2 | 3,2 | 3,2 | 3,2 | 3,1 | 2,9 | 2,7 | 2,6 | 2,7 | 2,9 | 3,1 |
% vet groep | 4,42 | 4,52 | 4,53 | 4,22 | 4,01 | 3,82 | 3,70 | 3,70 | 3,85 | 4,03 | 4,26 | 4,31 | 4,36 | 4,45 | 4,36 | 4,17 |
% eiwit groep | 3,68 | 3,72 | 3,66 | 3,49 | 3,39 | 3,32 | 3,29 | 3,32 | 3,42 | 3,52 | 3,64 | 3,69 | 3,72 | 3,71 | 3,60 | 3,49 |
Bron: GRIB
Verhoging van de voeropname, een bouwsteen voor vet- en eiwitproductie:
1. Een geit kan 3 keer meer drogestof opnemen met krachtvoer t.o.v. ruwvoer
2. Natriumbicarbonaat en gist zorgen voor een optimaal pensklimaat in de zomer. Hierdoor blijft de ruwvoeropname beter op pijl.
3. Toevoegen van broeiremmer door gemengde rantsoenen. Hierdoor blijft het voer smakelijk.
4. Toevoegen van pensbestendig vet. Ter ondersteuning van de melkvetproductie.
5. Sojaproducten staan wat betreft aminozurenpatroon dicht bij de bouwstenen van melkeiwit.
Meer weten over hoe een dip kunt voorkomen?
Neem gerust contact op met één van onze geitenspecialisten. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >