Dynamo voeren voor vleesvarkens
Bij ABZ Diervoeding voeren we onze varkens volgens het ‘Dynamo voeren’- concept. Voeren van varkens is een dynamisch geheel met continue veranderende behoeftes door leeftijd, fase, veranderende genetica en nieuwe markteisen. Dynamo voeren is voer voor elk dier op elk moment. Waarbij met kennis en innovatie we nog beter onze varkensvoeders op de behoefte van uw dieren aansluiten. Transparant in samenstellingen werken aan uw rendement noemen wij: Het beste dichtbij.
Voer voor elk dier
Met Dynamo voeren kijken we naar de behoefte van het vleesvarken gedurende de verschillende leeftijdsfases. Om het potentieel van een vleesvarken te benutten moeten alle nutriënten voldoende aanwezig zijn. Het gaat niet alleen om lysine en EW. Een varken heeft de juiste balans aan aminozuren, vetzuren en vezels nodig. Te veel voeren is ook niet goed. Zo kan een onbalans voor verteringsproblemen zorgen en kunnen sommige vitamines of mineralen bij overmaat schadelijk. De behoefte optimaal invullen zorgt voor de beste benutting en daarmee maximale rendement.
Niet te weinig, maar ook zeker niet te veel
We weten dat er veel aminozuren zijn die als minder essentieel worden gezien, maar toch zeer grote effecten hebben op darmgezondheid en op gedrag als oor- en staartbijten.
Bij het verlagen van de ruw eiwit gehaltes is de kans dat de onbekendere aminozuren te beperkt worden gevoerd. Als er alleen naar lysine gekeken wordt, lijkt de behoefte gedekt, maar aminozuren die vroeger nooit een probleem waren worden nu een tekort. Elk aminozuur heeft een eigen functie. Zo is voor groei lysine erg belangrijk. Darmweefsel bestaat uit ander type eiwitten en daarvoor zijn andere aminozuren nodig. Als deze onvoldoende in het voer aanwezig zijn, kan de darm onvoldoende ontwikkelen of herstellen na beschadigingen. Het gevolg is dat het voer minder goed opgenomen wordt met diarree als gevolg. Andere aminozuren hebben effect op het gedrag en welzijn van het varken, bij een te kort zie je eerder staart en oorbijten. De oplossing lijkt simpel, voldoende eiwit voeren… maar is dat zo? Te veel eiwit kan resulteren in onverteerd eiwit in de dikke darm. De optimale balans vinden, dat is het beste voor het varken, geeft de beste efficiëntie, en het beste rendement!
Welk type vezel vraagt uw varken?
Te weinig vezels geven zorgen voor dunne mest en daardoor lagere benutting van het voer. Te veel vezels remmen de voeropname en benutten niet het potentieel van het varken. Afhankelijk van het type genetica en voeropname is een andere combinatie van vezels nodig.
De rol die vezels spelen in de vertering wordt steeds meer op waarde gezet. Zo maken we onderscheid tussen fermenteerbare vezels en inerte koolhydraten. Met Dynamo voeren hebben deze verschillen in vezels in onze voerlijnen verwerkt waardoor we per type vleesvarken de darmgezondheid optimaal ondersteunen. Elk heeft zijn eigen bijdrage in de darm, van prikkeling en darmwerking, een goed verzadigingsgevoel en het promoten van gezonde darmflora.
Waar streeft u naar?
Gaat u voor de hoogste groei, maximaal rendement of juist voor veel arbeidsgemak. Met Dynamo voeren sturen we wat u belangrijk vind. Maar ook de wensen van uw afnemer.
Elke afnemer heeft zijn eigen wensen en uitbetalingssystematiek. Door hier optimaal op in te spelen kan er extra opbrengstprijs gerealiseerd worden. Denk aan de juiste spek en spierverhoudingen, maar ook varkens met een lagere carbon footprint, circulair gevoerd of juist varkens met 2 of 3 sterren. Voor ons is het de uitdaging om voer te maken die exact aansluit bij de varkens die u wilt afleveren.
Brij of droog: een dynamisch geheel
Kennis van de vertering van deze producten is van groot belang, maar ook de loopeigenschappen, oplosbaarheid en smaak. Met Dynamo voeren voor vleesvarkens produceren we aanvullende voeders die uw eigen producten optimaal tot waarde brengen.
Onze brij- en kernvoer specialisten weten exact hoe deze producten bijdragen aan een goed totaal rantsoen. Kennis van de vertering van deze producten is van groot belang. Hiervoor houden we de markt van bijproducten goed in de gaten. Zo weten we welke producten er nieuw op de markt zijn, hoe de kwaliteit van producten is en hoe we ze moeten inrekenen om optimaal tot waarde te laten komen in uw rantsoen. Bijproducten zijn nutritioneel gezien erg eenzijdig. Ze bevatten veel eiwit, veel energie of veel vezels. Hierdoor mist de balans in het totaal rantsoen. Met Dynamo voeren kijken we wat het varken nog mist en vullen dat aan met onze aanvullende voeders.
Met kennis en innovatie
Om het beste uit het varken te halen is doorontwikkeling van voer en kennis van zeer groot belang. Het voer van vandaag is immers heel anders dan 10 jaar geleden. Varkens veranderen, de markt verandert maar ook grondstoffen veranderen.
De juiste grondstoffen maken samen de balans
Voor vleesvarkens geldt dat het voer goed benut moet worden, tegen een scherpe prijs, maar ook steeds meer vragen over duurzaamheid gaan mee spelen. Om deze combinatie goed te kunnen maken kijken we constant naar nieuwe grondstofstromen die beschikbaar komen.
Zo verwerken we restproducten uit de voedingsindustrie in onze voeders. Smakelijk en duurzaam. Reststromen zijn vaak ‘extremen’. Ze bevatten veel van hetzelfde, zoals juist heel veel vezels, heel veel zetmeel of heel veel eiwit. Extremen zijn voor varkens niet wenselijk. Door exact te weten hoe een varken elk van deze grondstoffen verteerd, weten we hoe we deze in het voer moeten verwerken. Door de juiste combinatie van grondstoffen te maken krijg je de perfecte balans.
Hard groeien, en toch gezonde darmen
Benutting van voer is van belang. Door te investeren in onze nieuwe productie technieken kunnen we de nieuwste innovaties doorvoeren in onze voeders.
We willen veel energie in het voer, maar dit moet het varken er wel uit kunnen halen. Zo kunnen we de vertering van grondstoffen beïnvloeden met maalfijnheden, walstechnieken, persen of juist onze goed oplosbare krusli. Elke bewerking beïnvloedt de vertering. Zo zijn we instaat om met dezelfde samenstelling toch de darmgezondheid te beïnvloeden. Walsen van granen zorgt bijvoorbeeld voor een rustige doorstroming door de maag en een beter vertering in de darm, met behoud van de hoogwaardige energie uit de granen.
HyD voorkomt pootproblemen
Er mag niet meer dan 2000 eenheden vitamine D in vleesvarkensvoer zitten. Vitamine Hy-D is een vitamine D die het varken makkelijk kan benutten. Belangrijk om pootproblemen te voorkomen.
Voor de huidige vleesvarkens met hoge groei en lage voederconversies is dat te weinig met pootproblemen tot gevolg. De beste oplossing: zorgen dat het varken die 2000 eenheden zo goed mogelijk benut. Met Dynamo voeren doen we dat met vitamine Hy-D. Een vorm van vitamine D die het varken makkelijke kan benutten.
Het beste dichtbij
Wij geloven dat het beste resultaat samen bereikt wordt. Openheid in samenstelling en weten wat er bij u en in de markt speelt maken dat de puzzel optimaal gelegd kan worden. Met onze Dynamo Euro Scan voor vleesvarkens kunnen we verschillende strategieën goed in kaart brengen. Dit maakt snel inzichtelijk wat bij de huidige voer-, biggen- en vleesprijzen de meest interessante keuzes zijn. Wilt u hier samen verder over sparren, neem dan contact op met een van onze varkensspecialisten.
Contact team varkens >
Kent u ons volledige assortiment?
Met ons Dynamo voeren assortiment is er altijd een voerlijn die past bij uw varkens. De voerlijnen Opti, Garant, Perfect en Subliem hebben ieder een eigen balans van vezels, aminozuren en energie. Binnen elke lijn hebben voor elke fase een passend voer van opstart, start, groei en vleva.