Dynamo voeren voor opfokzeugen
Bij ABZ Diervoeding voeren we onze varkens volgens het ‘Dynamo voeren’- concept. Voeren van varkens is een dynamisch geheel met continue veranderende behoeftes door leeftijd, fase, veranderende genetica en nieuwe markteisen. Dynamo voeren is voer voor elk dier op elk moment. Waarbij met kennis en innovatie we nog beter onze varkensvoeders op de behoefte van uw dieren aansluiten. Transparant in samenstellingen werken aan uw rendement noemen wij: Het beste dichtbij.
Voer voor elk dier
De basis voor een hoogproductieve zeugenstapel ligt bij de juiste inzet van goed ontwikkelde opfokzeugen. Omdat we van onze zeugen topprestaties verwachten, vraagt de opfok van jonge zeugen extra zorg en aandacht op gebied van beenwerk, reproductie en adaptatie aan de nieuwe omstandigheden in de dracht. Met onze dynamische voeding, oftewel voer voor elk dier in elke fase, levert ABZ een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en latere productiviteit van uw opfokzeugen.
Dynamo voeders voor opfokzeugen
Onze Dynamo opfokvoeders verschillen aanzienlijk van vleesvarkensvoeders. De reden hiervoor is dat we bij opfokzeugen niet streven naar maximale groei, maar naar een geleidelijke groei en een goede speklaag, zodat de dieren tegen een stootje kunnen.
Met onze GMI-techniek brengen wij de spek- en spierlagen in beeld en weten we of een opfokzeug klaar is om een productieve zeug te worden.
Daarnaast is het belangrijk dat de reproductieorganen en uier goed ontwikkeld zijn, waarvoor we extra vitaminen toevoegen. Voor een gezond maagdarmkanaal en voldoende rust zorgen we voor een minimum aan fermenteerbare vezels in een zorgvuldig samengestelde mix. Robuust beenwerk, dat lang mee moet gaan, vereist extra aandacht voor calcium, fosfor, vitamine D en organisch gebonden sporenelementen. Voor vitamine D gebruiken we een biologisch actievere vorm, namelijk Hy-D.
Met kennis en innovatie
De genetische ontwikkelingen gaan snel. Daarnaast veranderen grondstoffen, worden nieuwe eisen aan de voeders gesteld en komen er nieuwe inzichten over het samenstellen van de beste opfokvoeders en de juiste voerschema’s. Om mee te kunnen bewegen met deze nieuwe ontwikkelingen heeft ABZ kennis, ontwikkeling en innovaties hoog in het vaandel staan binnen het Dynamo voeren concept. Wij volgen niet alleen onderzoek op de voet, we doen zelf ook regelmatig proeven in de praktijk.
Het beste dichtbij
We geloven dat het beste resultaat samen bereikt wordt. Met specialisten in de stal die samen met u bepalen welk voer het beste bij uw opfokzeugen past. Hiervoor kijken we naar uw wensen, uw bedrijf en uw dieren. We zijn transparant in onze voersamenstellingen en houden van een constante kwaliteit. Om dit te bereiken hechten we veel waarde aan onze productielocaties en houden we deze up-to-date met de modernste technieken en hebben we altijd een fabriek in uw regio. Dat houdt onze werkwijze efficiënt, flexibel en toch scherp geprijsd.
Contact team varkens >Sterke, duurzame opfokgelten met ABZ
Een goede geltenopfok is de fundering voor de toekomstige, hoogproductieve zeugenstapel. Met de ABZ Dynamo voeders voor opfokzeugen creëren we opfokzeugen die lang mee gaan en veel biggen produceren. Onze GMI-techniek blijkt hier een belangrijk hulpmiddel bij.
Juiste conditie bij inseminatie
Uit onderzoek blijkt dat de conditie van opfokzeugen van grote invloed is op hun latere productiviteit. Zeugen die in hun eerste worp veel levend geboren biggen werpen, hebben een aanzienlijk hogere totale levensproductie dan zeugen die in hun eerste worp 10 of minder biggen krijgen. Voor een succesvolle eerste worp moeten gelten echter in optimale conditie verkeren. Hiervoor volgen we allereerst de richtlijnen van fokkerij-organisaties, die aanbevelingen doen voor het juiste gewicht, de spekdikte en de leeftijd bij het dekken. Maar ABZ kijkt verder.
GMI-techniek voor opfokgelten
ABZ maakt gebruik van de innovatieve GMI-techniek om de spek- en spierbedekking van zeugen, maar ook van opfokzeugen, te beoordelen. Uit de analyses blijkt dat veel gelten tegenwoordig weliswaar groot en zwaar zijn bij het eerst inseminatiemoment, maar dat de spier-spekverhouding vaak niet klopt. Dit zorgt voor een mindere weerstand en vruchtbaarheid. Met behulp van onze GMI-techniek kunnen we deze aspecten op uw bedrijf nauwkeurig analyseren en de voerstrategie hierop afstemmen. Onderzoek én onze ervaring in de praktijk laat zien dat we met sturen in samenstelling en voerschema de spek- en spierbedekking van gelten kunnen verbeteren.
Wilt u meer lezen over GMI-techniek? Klik hier >
Extra aandacht voor ontwikkeling en sociale vaardigheden
Omdat we van onze zeugen topprestaties verwachten, vraagt de opfok van jonge zeugen extra zorg en aandacht op gebied van beenwerk, reproductie en adaptatie aan de nieuwe omstandigheden in de dracht.
Sterk beenwerk
Groepshuisvesting vraagt veel van het beenwerk van een zeug. Een juiste mineralen- en vitaminenvoorziening van opfokzeugen voorkomt veel van die beenwerkproblemen en zorgt ervoor dat een zeug lang meegaat. Tijdens de opfokperiode zijn naast de juiste voeding ook ruimte en beweging essentieel.
Lees meer > over de ABZ-aanpak voor sterk beenwerk bij zeugen:
Reproductieorgaan- en uierontwikkeling
Geslachtsorganen ontwikkelen zich al op jonge leeftijd. Al vanaf de derde levensmaand wordt uierweefsel gevormd. Deze ontwikkeling gaat door tot in de dracht. Daarnaast moeten we aandacht hebben voor uierontwikkeling. Een precies afgestemde eiwit- en energievoorziening draagt bij aan een goede ontwikkeling van het uier en de reproductieorganen.
Sociale vaardigheden
ABZ Diervoeding deed samen met varkensproefbedrijf Sterksel, Topigs en dierenartsen een project over de sociale opvoeding van gelten. Een belangrijk inzicht uit dit project is dat gunstige sociale interacties tussen dieren grotendeels aangeleerd kunnen worden. Dit betekent dat tijdens de opfok af en toe contact met vreemde soortgenoten en het aanleren van respect voor oudere zeugen belangrijk is. Dit zorgt voor meer rust en minder beenproblemen in de drachtfase. Daarnaast kan het trainen van gelten met het voersysteem en verschillende poortjes bijdragen aan een betere start voor jonge zeugen. Dit aspect wordt in de praktijk vaak over het hoofd gezien.
Het ander belangrijke aspect in de opvoeding van opfokzeugen is het contact tussen dier en mens. Onderzoek toont aan dat als zeugenhouders en hun medewerkers rustig door de stal lopen en voorspelbaar gedrag vertonen, de resultaten verbeteren. Het opbouwen van vertrouwen is cruciaal. Een manier om dit te doen is door tijdens het veelvuldig vaccineren een beloning in de vorm van ruwvoer, zoals CCM, te geven.
Huisvesting en selectie van opfokzeugen
Huisvesting en klimaat zijn belangrijk voor een optimale opfok. De hokken voor opfokzeugen dienen ruim te zijn en voldoende verrijking te bevatten. Voor een goede gezondheid van de (opfok)zeugen op uw bedrijf is het scheiden in leeftijdsgroepen en een goed vaccinatieschema belangrijk. Voordat u de opfokzeugen inzet, is het belangrijk om de dieren zorgvuldig te beoordelen op gedrag, gewicht, aantal spenen, klauwen en beenwerk.
Vervangingsbeleid opfokzeugen
De economische waarde van een dekrijpe opfokzeug is vaak hoger dan die van een oudere zeug. Bij de meeste zeugenbedrijven ligt het knikpunt rond worp 7, maar wees ook voldoende kritisch bij de selectie van zeugen vanaf worp 5. Het is belangrijk om met een constant vervangingsbeleid te hanteren en per zeug een beslissing op meerdere momenten te nemen: in de kraamstal bij werpen, dag 3 na werpen en op moment van spenen. Slim en tijdig vervangen bespaart geld en zorgt voor een hogere productie per aanwezige zeug.
Tips van onze varkensspecialisten
- Registreer de 1e berigheid van de opfokzeugen als ze nog in groepen zitten.
- Verplaats opfokzeugen tijdig voor de eerste dekking naar boxen, bij voorkeur naar een gedeelte dat gereserveerd is voor opfokzeugen.
- Begin 10 dagen voor verwachte inseminatiedatum met flushen van de opfokzeugen.
- Zorg ervoor dat 5 dagen voor inseminatie de lichtintensiteit op ooghoogte van de opfokzeug 100 Lux is.
- Controleer de opfokzeugen 2x per dag met een beer op berigheid.
Voerschema op maat
Speciale opfokzeugenvoeders en een voerschema op maat zorgen voor een gelijkmatige groei en levert u hoogproductieve zeugen met een lange levensduur. Het is belangrijk om op een dynamische manier zowel de spek- en spiergroei als de skeletontwikkeling van uw opfokzeugen te sturen. Voor een gezond maagdarmkanaal en hoge weerstand besteden wij extra aandacht aan structuur en gezonde vezels in al onze varkensvoeders.
Ga voor perfecte opfokzeugen met varkensvoer van ABZ!
Wij zijn trots op onze (opfok)zeugen! Wilt u met ons werken aan een optimale en dynamische opfok en voeding van uw opfokzeugen? Neem dan contact op met één van onze varkensspecialisten in uw regio. Wij helpen u graag!
Contact team varkens >