Dynamo voeren voor opfokzeugen
De basis voor een hoogproductieve zeugenstapel ligt bij de juiste inzet van goed ontwikkelde opfokzeugen. Omdat we van onze zeugen topprestaties verwachten, vraagt de opfok van jonge zeugen extra zorg en aandacht op gebied van beenwerk, reproductie en adaptatie aan de nieuwe omstandigheden in de dracht. Dynamische voeding levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en latere productiviteit van uw opfokzeugen.
Opfokzeugen: de toekomst voor een productieve zeugenstapel
Speciale opfokzeugenvoeders en een voerschema op maat zorgen voor een gelijkmatige groei en levert u hoogproductieve zeugen met een lange levensduur. Het is belangrijk om op een dynamische manier zowel de spek- en spiergroei als de skeletontwikkeling van uw opfokzeugen te sturen. Voor een gezond maag-darmkanaal en hoge weerstand besteden wij extra aandacht aan structuur en gezonde vezels in al onze varkensvoeders.
Beenwerk
Groepshuisvesting vraagt veel van het beenwerk van een zeug. Een juiste mineralen- en vitaminen-voorziening voorkomt veel beenwerk problemen en zorgt ervoor dat een zeug lang meegaat. Tijdens de opfokperiode is naast de juiste voeding ook ruimte en beweging van de opfokzeugen essentieel.
Geslachtsorgaan- en uierontwikkeling
Geslachtsorganen ontwikkelen zich al op jonge leeftijd. Al vanaf de derde levensmaand wordt uierweefsel gevormd. Deze ontwikkeling gaat door tot in de dracht. Een goede biest- en melkproductie zorgt voor vitale, goed groeiende biggen. Een precies afgestemde eiwit- en energievoorziening draagt bij aan een goede ontwikkeling van de uier.

Voerschema opfokzeugen
Huisvesting, adaptatie en selectie
Naast voeding zijn huisvesting en klimaat van belang voor een optimale opfok. De hokken voor opfokzeugen dienen ruim te zijn en voldoende verrijking te bevatten. Voor een goede gezondheid van de (opfok)zeugen op uw bedrijf is het scheiden in leeftijdsgroepen en een goed vaccinatieschema belangrijk. Jonge zeugen moeten daarnaast sociale vaardigheden aanleren, wennen aan mensen en het voersysteem leren kennen. Voordat u de opfokzeugen inzet, is het belangrijk om de dieren goed te beoordelen op gedrag, gewicht, aantal spenen, klauwen en beenwerk.
Tips:
- Registreer de 1e berigheid van de opfokzeugen als ze nog in groepen zitten.
- Verplaats opfokzeugen ten minste twee weken voor de eerste dekking naar boxen, bij voorkeur naar een gedeelte dat gereserveerd is voor opfokzeugen.
- Begin 10 dagen voor verwachte inseminatiedatum met flushen van de opfokzeugen als ze in de boxen staan.
- Zorg ervoor dat 5 dagen voor inseminatie de lichtintensiteit op ooghoogte van de opfokzeug 100 Lux is.
- Controleer de opfokzeugen 2x per dag met een beer op berigheid.
Vervangingsbeleid
De economische waarde van een dekrijpe opfokzeug is veelal hoger dan die van een oudere zeug. Bij de meeste zeugenbedrijven ligt het knikpunt rond worp 8, maar wees ook voldoende kritisch bij de selectie van zeugen vanaf worp 5. Werk met een constant vervangingsbeleid en neem een beslissing per zeug op meerdere momenten: in de kraamstal bij werpen, dag 3 na werpen en op moment van spenen. Slim en tijdig vervangen bespaart geld en zorgt voor een hogere productie per aanwezige zeug.