ABZ Diervoeding is vijf jaar geleden ontstaan uit de fusie tussen Arkervaart-Twente uit Nijkerk en Markelo en Brameco·Zon uit Eindhoven. Een mooi moment om terug te blikken met twee van onze oud-bestuurders, maar ook vooruit te kijken met onze huidige voorzitter Rens van Dobbenburgh.
In maart 2012 werd voor het eerst contact opgenomen door Brameco·Zon met Arkervaart-Twente om te peilen of zij open stond voor een fusie. Voorafgaand aan dit gesprek was er door Brameco·Zon al veel tijd en energie gestoken in het onderzoeken van wie een goede fusiepartner zou kunnen zijn. Niet alleen het bestuur en de directie, maar ook een aantal boeren (leden) was hierbij betrokken. ‘Bij ons was er al veel aan het veranderen en reden genoeg om eens om ons heen te kijken. Wat zijn de mogelijkheden, wie past het best bij ons en waar willen we naar toe?’ aldus Albert Vink. Een aantal punten werd daarbij erg belangrijk gevonden. ‘De fusie moest zorgen voor drie sterke pijlers (pluimvee, varkens en herkauwers) onder onze coöperatie. Als onze nieuwe fusiepartner buiten het eigen werkgebied gevonden kon worden, gaf dit een extra toegevoegde waarde.’ Arkervaart-Twente kwam als meest positief uit dit onderzoek naar voren. Brameco·Zon was vooral actief in het zuiden en sterk in pluimvee, Arkervaart-Twente actief in het midden en oosten van Nederland en sterk in varkens en rundvee. Een goede verdeling tussen de sectoren werkt versterkend. Ook voldoende kritische massa om een betere kennisuitwisseling te realiseren en een passende bedrijfscultuur waren punten die zwaar meewogen in de zoektocht naar de juiste fusiepartner.
Ledenbetrokkenheid
De fusiegesprekken verliepen goed en al snel werd besloten om begin juni een peiling te houden onder de leden van zowel Brameco·Zon als Arkervaart-Twente. Hier werd vooral positief op gereageerd, waardoor in november het fusiebesluit genomen kon worden en per 1 januari 2013 de nieuwe coöperatie kon starten. ‘We vonden het belangrijk om onze regionale binding te behouden en dicht bij de leden te blijven staan en dus besloten we om voorlopig het coöperatieve model met ledenvergaderingen in plaats van een Ledenraad aan te houden zoals beide coöperaties kenden’, aldus Harrie Veltkamp. Dat dit in de toekomst niet houdbaar zou zijn, gezien het uitgestrekte gebied waarin onze leden zich nu bevonden, was toen al duidelijk. ‘We vonden het een te grote stap om dit in één keer te doen. Later was de tijd daar rijp voor en hebben we een Ledenraad opgericht. Voeding door de Ledenraad is erg belangrijk voor de Raad van Commissarissen en directie. Een coöperatie moet goed in verbinding staan met haar leden. De gekozen combinatie met informatieve ledenbijeenkomsten in de regio, gevolgd door de besluitvorming door de Ledenraad vind ik daarin een zeer geslaagde invulling.’
Keuze nieuwe naam, nieuwe kleuren
Of je bij een fusie nu wel of geen nieuwe naam moet gaan gebruiken, is altijd een lastige vraag. Enerzijds wil je de goede naam die Brameco·Zon en Arkervaart-Twente in de markt hadden opgebouwd behouden, anderzijds is een nieuwe frisse start noodzakelijk. ‘We waren van mening dat als we samen een nieuwe start wilden maken, we moesten kiezen voor een nieuwe naam met nieuwe frisse kleuren.’ aldus Albert Vink. ‘Al was het voor sommige bestuursleden moeilijk om het oude vertrouwde los te laten, denk ik dat we achteraf gezien de juiste keuze hebben gemaakt.’ vertelt Harrie Veltkamp. ‘We hebben nu een frisse eigentijdse uitstraling die past bij de nieuwe coöperatie. Ik denk dat na vijf jaar iedereen weet wie ABZ Diervoeding is. In de markt is onze naam goed bekend.’
Terugblik fusieproces
‘Wat belangrijk was, het klikte vanaf dag één tussen ons. Zowel op directie- als op bestuurlijk niveau. Heel snel waren we het eens over zaken.’ aldus Harrie Veltkamp. Albert Vink: ‘Ja, dat is belangrijk, niet alleen de directie moet het eens zijn, maar ook het bestuur van beide coöperaties. Anders gaat het niet door.’ In beide bedrijven bestond een ‘no-nonsens’ cultuur en dat klikte goed. ‘Neemt niet weg dat er ondanks de goede klik en overeenkomsten ook veranderingen doorgevoerd moesten worden die wat meer tijd nodig hadden. Daar ontkom je niet aan, want alles blijft mensenwerk en mensen hebben nu eenmaal moeite met veranderingen.’ Vrij snel na de fusie kwam de mogelijkheid tot overname van Sikma Veevoeders. ‘Deze kwam eigenlijk te vroeg, maar we realiseerden ons dat zo’n kans geen tweede keer voorbij komt.’ Door de overname van Sikma Veevoeders in het Noorden werd onze landelijke dekking compleet. ‘Ook daar klikte het vanaf dag één en was er vertrouwen in elkaar!’ aldus Harrie Veltkamp.
Blijven investeren in de toekomst
‘Als ik voorgaand stuk van mijn collega’s Albert Vink en Harrie Veltkamp lees, ben ik opnieuw trots. Het vergt bestuurders/commissarissen met visie om namens de leden een coöperatie ‘fit’ te houden, in overeenstemming met de zich voortdurend wijzigende eisen die eraan worden gesteld. Ik stel vast dat zowel Brameco·Zon, als Arkervaart-Twente deze bestuurders/commissarissen hadden en ABZ Diervoeding deze vandaag heeft. Het verhaal is immers nooit af. Ook nu zijn er de nodige marktvraagstukken waarop we als ABZ Diervoeding gezamenlijk creatieve antwoorden moeten organiseren. De vraag naar VLOG voeders is er zo één, evenals het opzetten van alternatieven voor het binnenkort verboden gebruik van formaline om bacteriële besmettingen te bestrijden. En ongetwijfeld komen er morgen weer nieuwe vragen. Onze uitdaging is daarbij altijd scherp onze kostprijs in de gaten te houden. Een uitdaging die wij namens de leden graag aangaan, iedere dag weer.’ aldus Rens van Dobbenburgh.
‘Het vergt bestuurders/commissarissen met visie om namens de leden een coöperatie ‘fit’ te houden’.
Afzet- en ledenontwikkeling
Op 1 januari 2013 startte ABZ Diervoeding met 1.282 leden, die in 2013 gezamenlijk 536.000 ton mengvoeders afnamen. Op 1 januari 2018 is de coöperatie gegroeid naar 1.654 leden, die gezamenlijk in 2017 624.000 ton mengvoeders afnamen. De totale afzet mengvoeders en grondstoffen steeg in 2017 naar 730.000 ton.
Een mooie prestatie waar door alle medewerkers en leden/afnemers hard aan gewerkt is.