We staan er niet altijd bij stil, maar veiligheid op uw erf is uiteraard van groot belang. Wonen en werken op één plek brengt soms gevaarlijke situaties met zich mee. Goed om hier af en toe eens bij stil te staan en te inventariseren of uw erf en terreinen nog veilig zijn voor u, uw gezin en medewerkers, maar ook voor alle bezoekers waaronder onze chauffeurs en adviseurs. Het laatste wat u wilt is dat er ongelukken gebeuren op uw erf.
Afgelopen jaren is er regelmatig geschreven over veiligheid op het boerenerf. Op het platform “Veilig op 1” (www.veiligop1.nl) staan veel adviezen hoe u zelf hiermee aan de slag kunt.
Naast veiligheid voor uzelf en uw gezin of medewerkers speelt aansprakelijkheid ook een belangrijke rol:
- Bij een ongeluk, van wie dan ook, op uw bedrijf bent u hoofdelijk aansprakelijk. Als zelfstandig ondernemer bent u namelijk verantwoordelijk voor de inrichting van de veiligheidssituatie volgens de Arbowet.
- Wanneer u op uw bedrijf werkt met medewerkers bent u wettelijk verplicht een risico-inventarisatie & evaluatie te hebben. Deze is gratis voor bedrijven aangesloten bij Colland of Stigas en te downloaden op: https://rie.mijnstigas.nl
Tips voor een betere veiligheid op uw erf
Veilige silo’s
Controleer regelmatig de staat van uw silo’s. Denk hierbij aan:
- Staan deze nog stabiel en vast? Zitten al de borgingsbouten er nog in?
- Zijn de silopoten niet verroest of beschadigd?
- Zijn alle schoorstangen nog aanwezig?
- Zijn de los- en ontluchtingspijpen nog in goede staat en zitten ze goed vast?
- Is de betonplaat waarop de silo staat in goede staat en niet verzakt?
- Is de silo goed bereikbaar? Ook in de winter bij sneeuw en ijs.
- Staat er geen rommel/afval onder? Houd de aanrijroute en twee meter rondom de silo schoon en vrij van spullen.
- Zijn alle silo’s goed genummerd? Silonummers zijn op te vragen bij onze Front Office medewerkers, ook onze chauffeurs hebben silostickers bij zich.
- Houd uw silo schoon en schimmelvrij. Belangrijk is het om jaarlijks de silo te (laten) reinigen. Als de silo schoon is, raden wij aan deze te behandelen met een Propshot.
- Belangrijk voor een goede brokkwaliteit is het dat er in de silobuis geen scherpe randen zoals lasranden en uitstekende delen zoals parkers zitten.
De afgelopen jaren zijn door het omvallen van versleten silo’s een aantal ongevallen met soms dodelijke afloop tot gevolg gebeurd, zowel bij boeren als bij een bulkchauffeur. Op de website veilig op 1 staat een handige checklist voor de controle van uw silo’s: Deze kunt u downloden op: www.veiligop1.nl/ga-zelf-aan-de-slag
Een veilige silo is van levensbelang, voor onze chauffeur, maar ook voor u. Wanneer onze chauffeur een onveilige silo tegenkomt, kan hij hiervan een foto maken en melden bij ABZ Diervoeding. Vervolgens zal uw eigen sectorspecialist contact met u opnemen om dit met u te bespreken en u adviseren de situatie aan te passen!
Mocht uw silo aan onderhoud of reparatie toe zijn, neem dan contact op met uw siloleverancier. ABZ Diervoeding kan u hierbij behulpzaam zijn en heeft contacten met goede, betrouwbare reparateurs en leveranciers bij u in de regio.
Een veilig erf
Loop eens kritisch over uw erf en let op de volgende punten:
- Hoe is de buitenverlichting op uw erf? Bekijk ook de losplekken voor de leveranciers.
- Zijn de putdeksels goed afgesloten? Zorg dat deze na gebruik direct weer dichtgelegd worden.
- Moeten er zware voertuigen over de putdeksels rijden en is dit veilig?
- Zijn verborgen gevaren zoals oude mestputten goed aangegeven en afgezet?
- Is het erf opgeruimd en overzichtelijk?
- Is er voldoende ruimte rondom de stallen en schuren voor vrachtauto’s?
Het is goed om inzicht te hebben in de veiligheid op uw erf en uw werkwijze. Voer bij twijfel een veiligheidsscan uit. Ook deze kunt u vinden op de website van Veilig op 1.
Bescherm uw voer
Binnenkort komen de nieuwe granen weer. Vooral gewalste, geplette en meelvoeders van de nieuwe oogst granen zijn erg gevoelig voor broei en bederf en hebben een daarom een korte houdbaarheid, maximaal 6 weken. Let hierop bij uw bestelhoeveelheid.
Aankoeken van de silowand treedt vooral op in de zomer en het najaar. In een voersilo kan de relatieve vochtigheid plaatselijk hoog zijn door lekkage of door condensvorming als gevolg van grote temperatuurschommelingen in de buitenlucht. Door condensatie trekt water naar de wanden, waardoor het aankoeken en de schimmelvorming meestal daar begint. De groeiende schimmel produceert extra vocht, waardoor de schimmel zich verder kan uitbreiden.
Controleer en reinig uw silo’s regelmatig.