Meer dan 70 geïnteresseerde biologische veehouders reisden af naar Meppel. Met Sethehaven als belangrijke biologische op- en overslag en de biologische productielocatie van ABZ is Meppel en biologisch onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Van de regio naar gespecialiseerde coöperatie
‘Biologisch begon bij ABZ doordat de verschillende voorlopers ieder invulling gaven aan de vraag in de markt. Gangbare klanten schakelden over en Bosgoed, Klein Hekkelder, De Samenwerking, De Valk Wekerom en ABZ Diervoeding zorgden voor biologisch voer, passend bij de behoefte van deze klanten’. Hiermee begon Marcel Roordink, algemeen directeur bij ABZ, zijn betoog. Door het samengaan van deze bedrijven de afgelopen jaren, is de kennis van al deze individuele bedrijven gebundeld tot een serieuze speler in de biologische veehouderij, met kennis, advies en eigen productie. Marcel vatte daarmee samen, wat onze coöperatie video weergeeft:
Vraag naar biologische varkens
Tijdens de diergerichte kennissessies vertelde Stefan Regelink, verkoopmanager varkenshouderij bij ABZ, hoe ABZ ondersteunt in gemak van big naar vleesvarken. Volgens Stefan neemt de vraag naar biologische varkens toe, wat momenteel ook duidelijk zichtbaar is. Daarbij hoort dat we als sector voldoende varkens groot brengen, maar wel op een arbeidsvriendelijke manier. De basis daarvoor is gezonde varkens.
Verschillende tips passeerden de revue, zoals weten wat je aan ruwvoer voert in de dracht en aandacht voor biestkwaliteit. En om gemakkelijk te spenen volgens Stefan, ‘kijk niet naar de gemiddelde voeropname voor spenen, maar de hoeveelheid biggen die vreten’ . Uit cijfers blijkt dat lang niet alle biggen al voer vreten op het moment van spenen. Deze biggen moeten erbij getrokken worden. Dat vraagt aandacht. Familie voeren of een BLG Biggenmuesli kan daarbij helpen.
Kennissessie rundvee
Er waren ongeveer 25 melkveehouders te gast op ons Bio Event, waaronder ook een paar omschakelaars. We hebben met elkaar de biologische Voedingspyramide besproken. Het belang van zo goed mogelijk ruwvoer door onder andere tijdig te maaien is de basis van de Voedingspiramide. Naast gras staan in de biologische Voedingspiramide ook witte en rode klaver, luzerne en kruiden in de basis. En natuurlijk de opname droge stof vers gras in de biologische Voedingspiramide maximaal.
Kennissessie legpluimvee
In de legpluimvee kennissessie werd er door pluimveenutritionist Gert Kampert en productmanager legpluimvee Evert Bos dieper ingegaan op de opstart van biologische leghennen. De samenstelling van het voer is daarbij zeer belangrijk met name om de hen van voldoende eiwit te voorzien. Daarbij speelt ook het management een belangrijke rol om de dieren zo snel en goed mogelijk aan het eten te krijgen en de darmgezondheid goed te houden. Ook werd ingegaan op het beheersbaar houden van wormbesmettingen.
Bio onder de aandacht
De middagsessie werd afgesloten door Michaël Wilde, voormalig directeur van Bionext en oprichter van The Organic Embassy. Tijdens een inspirerend verhaal nam hij ons mee in de wereld van verduurzaming, transitie en daarin de rol van biologisch. Zijn taak, biologisch onder de aandacht brengen bij de politiek en retail. Michaël ziet dat de urgentie bij de retailers groter wordt, wellicht gedreven door EU-wetgeving. Toch hebben de belangrijke retailers een stappenplan liggen om meer biologisch en andere duurzamere producten te verkopen.
Voer, innovaties en buffet
Een rondleiding door de productielocatie, waar het allemaal gebeurt, gaf bij velen indruk. Hoe het proces van voer maken verloopt, maar ook dat elke grondstof bij binnenkomst wordt geanalyseerd op de NIR. Dit als basis voor goed voer, passend bij de biologische veehouderij.
Goed voer, dat was ook bij het afsluitende buffet waar nog veel meer kennis, nieuws en andere aangename weetjes werden uitgewisseld. Ondertussen kon er ook een kijkje genomen worden bij de innovaties van Abemec.
Een geslaagd Bio Event!